Dát si ke snídani chléb nebo rohlíky je velmi pohodlné, ale z dlouhodobého hlediska také docela monotónní. Pokud hledáte alternativní nápady na snídani, budete ohromeni mnoha možnostmi. Většina receptů se připravuje stejně snadno a rychle jako sladký nebo slaný krajíc chleba a získáte tak zdravou snídani podle svých představ.
Čas je asi to, co nám všem ráno chybí nejvíce. Proto se namazaný chléb zdá jako nejrychlejší varianta. Přinášíme vám ale recepty na jiné alternativy snídaní, které zvládnete stejně rychle a budou chutnat o trochu lépe.
Hrnec plný ovoce
Bohatý na životně důležité látky a také opravdu lahodný, je hrnec teplého ovoce, který můžete znovu a znovu měnit v závislosti na regionálně a sezonně dostupném ovoci.
Ingredience
100 g ovesných vloček
2 vejce
1 zralý banán
1–2 lžíce medu
150 g čerstvého ovoce podle chuti a sezóny
1 polévková lžíce nasekaných ořechů nebo kokosových vloček
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mleté vanilky
200 ml mléka
Postup
1 Rozdrťte banán a smíchejte s vejci a mlékem. Přidejte med a koření a ovesné vločky. Umístěte hotovou hmotu do kastrolové misky.
2 Nakrájejte ovoce na malé kousky a rozprostřete na směs. Posypeme nasekanými ořechy nebo kokosovými vločkami.
3 Pečeme v troubě při 180 stupních po dobu 20–25 minut. Hrnec chutná teplý i studený.
4 Pokud se vám líbí křupavější, můžete do těsta přidat také ořechy. S trochou experimentování rychle najdete svůj oblíbený recept.
Snídaňové muffiny bohaté na vlákninu bez přidaného cukru
Nejen děti budou mít radost z načechraných muffinů k snídani. Následující recept nevyžaduje žádný cukr a můžete hot doplňovat a měnit podle potřeby.
125 g mouky
70 g ovesných vloček
50 g mletých lískových ořechů nebo mandlí
100 ml oleje
500 g velmi zralých banánů
1/2 lžičky jedlé sody
1 špetka soli
volitelně špetka mletého vanilkového lusku a trochu skořice
Postup
1 Smíchejte všechny suché ingredience dohromady. Rozdrťte banány vidličkou a promíchejte s olejem. Přidejte směs banánů a oleje ke zbývajícím složkám a vše promíchejte do rovnoměrného těsta. Vymažte muffinovou formu a rozprostřete těsto. Pečte při 180 stupních po dobu 20–30 minut.
2 Pokud máte rádi čokoládu, přidejte do těsta před pečením trochu kakaa nebo čokolády, fanoušci müsli mohou přidat i sušené ovoce nebo nakrájené ořechy. Několik polévkových lžic strouhaného jablka dodá muffinům ovocnější chuť – a variant vymyslíte určitě mnohem více.
Zelené smoothie jako zdroj životně důležitých látek
Zelené smoothie je k dispozici téměř všude jako hotový nápoj. Ještě lepší je domácí zelené smoothie vyrobené z ovoce a listové zeleniny, protože si smícháte ingredience dle vlastního výběru. Jakmile na něj dostanete chuť, vždy objevíte nové možnosti kombinace pro zdravé super nápoje!
Asijská snídaňová polévka pro chladné dny
Různé země, různé zvyky: Pokud vás snídaňové návyky v našich zeměpisných šířkách nudí, můžete se inspirovat asijskou snídaní. Ráno se zde podávají teplé polévky. Jednoduchou asijskou snídaňovou polévku připravíte rychle a příjemně vás zahřeje v chladném období.
Ingredience
300 ml vody
zeleninový bujon nebo zeleninová kořenící pasta
asijské instantní nudle, čerstvá zelenina – například špenát
mrkvové proužky
hrášek nebo 1–2 lžíce nakrájených rajčat
1–2 jarní cibulky
zázvor strouhaný podle chuti
čerstvé nebo sušené chilli
špetka limetkové šťávy volitelně
1 polévková lžíce sušených mořských řas
1 vejce natvrdo
malé nakrájené uzené tofu
Postup
1 Přiveďte vodu k varu a přidejte bujon nebo kořenící pastu.
2 Přidejte zeleninu a vařte podle potřeby. Pokud zeleninu nakrájíte na velmi jemné proužky, stačí 1–2 minuty.
3 Přidejte nudle a uvařte podle příbalové informace.
4 Dochuťte kořením. Doplňte limetkovou šťávou nebo sójovou omáčkou.
5 Nakrájejte jarní cibulku na kroužky a před podáváním polévku kroužky posypte.
Zdroj: smarticular.net
Sledujte nás na sociálních sítích: