Potřebujete po zimním období opětovně načerpat energii? Toužíte si zpestřit svůj jídelníček barvami a novými chutěmi?
Po těžším jídelníčku, který je v období zimy důležitý k tomu, aby se tělo zvládlo účinně a dlouhodobě zahřívat, si příchod jara žádá výrazné odlehčení, aby mohlo zahodit veškerou zátěž a naplno se radovat z nových začátků a výzev, které s sebou jaro každoročně přináší.
Čerstvé bylinky, barevné kousky zeleniny a svěží chuť – přesně taková je jednoduchá jarní pomazánka, kterou můžete namazat na ranní tousty k snídani, ozvláštnit s její pomocí bagety ke svačině či jimi naplnit tortily k večeři.
Jarní pomazánka s žervé
Ingredience
120 g žervé nebo smetanového sýra
2 lžíce nahrubo nastrouhané mrkve
2 lžíce červené papriky (nakrájené na malé kostičky)
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžička čerstvých bylinek (kopr, tymián, rozmarýn, bazalka apod)
1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
Postup
1 Všechny ingredience smíchejte v míse pomocí gumové stěrky, dokud vám nevznikne krémová konzistence. Přemístěte do uzavíratelné krabičky s víkem a uchovávejte v lednici.
2 Spotřebujte nejlépe do tří dnů. Servírovat můžete na krajíci chleba nebo bagety ozdobené čerstvými bylinkami a kousky červené papriky.
Pokud chcete vyzkoušet něco zcela nového, zkuste si připravit jarní pomazánku z čerstvého kozího sýra.
Jarní pomazánka z kozího sýra
Ingredience
200 g čerstvého kozího sýra (zakoupíte i v hypermarketech, na váhu)
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek
Sůl
Postup
1 Kozí sýr rozdrobte do mísy, přidejte jogurt a olej důkladně promíchejte pomocí ručního šlehače nebo tyčového mixéru.
2 Přidejte bylinky (nejlépe se hodí bazalka, tymián či máta), osolte podle chuti a případně přidejte ještě trochu pepře nebo chilli (nebo malý stroužek česneku, pokud jej máte rádi).
3 Hotovou pomazánku uložte v uzavíratelné nádobě a nechte alespoň na hodinu odpočívat v lednici, aby se chutě spojily.
Zdroje: ebtshopper.com, eatfresh.org/recipe, zenydivky.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: