Už jste slyšeli o plněné kynuté bábovce? Co si vlastně pod takovým pojmem představit?
Inu, s nadsázkou řečeno, takový závin ve tvaru bábovky… že to zní dostatečně ztřeštěně na to, abyste to vyzkoušeli? V tom případě se připravte ne velice návykovou chuť, a také na to, že až tuhle dobrotu nabídnete svým přátelům nebo rodině, už se jich nezbavíte – budou ji totiž u vás na návštěvě vyžadovat pravidelně! Náplň si můžete zvolit podle nálady a chuti (kakaovou, skořicovou, ořechovou apod.)
Kynutá bábovka
Ingredience
30 g droždí
80 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
300 ml vlažného mléka
špetka soli
2 žloutky
citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti
vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
80 g rozpuštěného másla
Náplň
(měli byste mít min. 200 g směsi)
KAKAOVÁ
Holandské kakao v prášku
Moučkový cukr (podle chuti)
50 g másla
SKOŘICOVÁ
150 g cukr krupice
2 lžíce mleté skořice
20 g máslo rozpuštěné
Postup
1 Nejdříve si připravte kvásek. V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky, trochu vlažného mléka a promíchejte. Vzniklé těstíčko nechejte chvíli odpočívat, aby vzešlo (cca 10 minut).
2 Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem a promíchejte se solí a vanilkou. Doprostřed udělejte důlek, přidejte připravený kvásek a žloutky. Nyní začněte od prostředka míchat vařečkou a postupně přidávat mléko i máslo. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Postupně přilévejte nejdříve mléko a poté máslo. Zpracovávejte, dokud vám nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud se lepí nebo je stále příliš tekuté, přidejte mouku.
3 Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a nechejte jej na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4 Jakmile bude těsto krásně vykynuté, rozválejte jej na podložce na plát silný asi 1 cm. Rozměry plátu by měly být takové, abyste jej po zavinutí mohli stočit do takového kruhu, který bude odpovídat rozměrům formy na bábovku.
5 Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypejte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma hořkou čokoládu, nalámejte ji na malé kousky a přidejte do náplně také. Nakonec zlehka pokapejte zbylým máslem a opatrně a pevně srolujte do rolády.
6 Bábovkovou formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou nebo moukou. Připravenou roládu opatrně napěchujte do formy, stočte a konce spojte co nejpevněji. Nechejte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě (předem vyhřáté!) na teplotu 170 stupňů.
7 Pečte cca 30–40 minut, míru propečení si ohlídejte pomocí triku se špejlí.
8 Hotovou bábovku vyjměte z trouby, ale s vyklápěním chvíli počkejte (cca 5 minut). Vyklopte ji na tácek nebo mřížku a nechte vychladnout. Podávejte zlehka posypané moučkovým cukrem.
Pozn. U skořicové náplně postupujte stejně jako u kakaové, jen místo kakaa budete plát těsta posypávat skořicí smíchanou s cukrem.
Zdroje: názor autora, blog.kitchenaid.cz/archiv
Sledujte nás na sociálních sítích: