Sušenky s chutí a vůní Itálie se skvěle hodí nejen při posezení s přáteli na verandě s šálkem dobré kávy, ale i v zimě u krbu a šálku horkého kakaa. Vzhledem k nadcházející teplé sezoně se však zaměříme na první variantu, a podělíme se s vámi o recept na něco dobrého k venkovnímu posezení.
Autentické italské máslové sušenky mají jednu skvělou vlastnost: Z jednoho těsta můžete vyrobit klidně i 12 různých druhů sušenek, takže budete hvězdou při jakékoli příležitosti (včetně rodinných oslav), aniž byste se dřeli s deseti druhy těsta a pečiva. Příprava je přitom zcela snadná – budete totiž potřebovat pouze 5 základních ingrediencí.
Těsto na sušenky se snadno pojí a netrhá se, můžete z něj vytvořit jakékoli tvary, a těsto, které nezužitkujete můžete klidně i zamrazit a schovat na příště! Hotové sušenky můžete namáčet v čokoládě, zdobit oříšky, marmeládou, barevnou posypkou nebo je nechat pěkně čisté, protože i tak jsou naprosto vynikající!
Italské máslové sušenky
Ingredience na základní těsto
250 g másla
120 g jemného práškového cukru
300 g hladké mouky
1 vejce
Vanilka
Půl lžičky jedlé sody (volitelné – není nutné, pokud máte opravdu jemnou mouku a cukr)
Postup
1 Máslo a cukr společně vyšlehejte (ideálně pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače). Šlehejte alespoň 5 minut, dokud není směs světlá a nadýchaná.
2 Do směsi pak přidejte vejce a šlehejte, dokud se úplně nevstřebá, poté zašlehejte vanilku.
3 Přidejte po částech prosátou mouku a míchejte, dokud se zcela nezapracuje. Vaše těsto na sušenky by mělo být lepivé, měkké, ale držet tvar.
4 Hotovou směsí plňte sáček s velkou otevřenou hvězdicovou tryskou a tvořte sušenky v různých tvarech přímo na plech pokrytý pečicím papírem.
5 Můžete vyrobit sušenky ve tvaru S, květiny, podkovy nebo kulaté sušenky.
6 Plech se sušenkami vložte do lednice a nechte sušenky chladit alespoň 30 minut. Pečte v předehřáté troubě na 180 C po dobu 10–12 minut. Hotové sušenky pak přesuňte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
Jak je vylepšit
Máslo dodává sušenkám chuť a dokonalou strukturu. Máslo používejte změklé (při pokojové teplotě), nikoli rozpuštěné.
Jemný práškový cukr se postará o nebesky nadýchané sušenky, proto jej nenahrazujte běžným cukrem.
Vanilka – použijte čistý vanilkový extrakt nebo vyškrábaný vanilkový lusk.
Mouka – univerzální hladká mouka nebo italská mouka 00. Po zvážení mouku prosejte.
Do těsta můžete přidat skořici, lžičku citronové kůry či kakao (50 g mouky nahraďte 50 g kakaa) a sušenky budou vždy jiné.
Zdroje: thepetitecook.com, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: