Došlo vám pečivo, a chcete vyzkoušet něco zcela nového? Jarní období si žádá změnu jídelníčku, s jehož pomocí tělu doplníte tolik důležité vitaminy, minerály a vlákninu, aby se mohlo po zimním období pročistit.
Semínkový celozrnný chlebík splňuje všechny tyto požadavky, a navíc vám bude skvěle chutnat.
Celozrnný semínkový chléb
Ingredience
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g jiné mouky (žitná, ovesná, chlebová apod)
6 g sušeného droždí
2 polévkové lžíce lněného semínka
1 polévková lžíce konopných nebo slunečnicových semínek
1 polévková lžíce máku
3 polévkové lžíce dýňových semínek
1 lžička anýzových semínek
1 lžička mořské soli
Cca 350 ml teplé vody (množství je orientační, podle typu a savosti mouky)
Postup
1 Do mísy nasypejte mouku, semínka, instantní droždí a sůl a důkladně promíchejte, aby se všechny suché přísady spojily.
2 Poté pomalu přilévejte teplou vodu a zpracovávejte v těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, bude celý proces jednodušší – zkrátka postupně přilévejte vodu a nechejte robota dělat jeho práci. Ke zpracování těsta použijte hnětací hák, a buďte při hnětení těsta trpěliví.
3 Nechte zpracovávat asi 3 minuty nebo do té doby, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří kouli na hnětacím háku. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je naopak suché, přidejte vodu.
4 Pokud k dispozici kuchyňský robot nemáte, zpracujte klasicky tak, jak jste zvyklí zpracovávat kynuté těsto. Jen počítejte s tím, že díky použitému typu mouky a vysokému obsahu semínek bude těsto poněkud trhavější a méně pružné než klasické těsto z hladké mouky.
5 Hotové těsto vyjměte z mísy, uplácejte bochánek a zlehka posypejte moukou ze všech stran. Poté vraťte zpět do mísy a zakryjte víkem nebo utěrkou, a nechejte kynout.
6 Po zhruba 60 minutách byste měli mít těsto hezky vykynuté a připravené na další krok.
7 Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozprostřete do tvaru placky, kterou poté několikrát přeložte napůl a znovu lehce prohněťte. Takto těsto ještě více nakypříte a vytvoříte strukturu. Na závěr z těsta opět jemně uplácejte tvar bochánku chleba.
8 Přemístěte do vymazané a vysypané pečící nádoby na chléb (nebo menšího litinového hrnce, pokud nemáte k dispozici formu na chléb) a nechejte ještě 30 minut kynout.
9 Předehřejte troubu na 230 °C. Do rozpálené trouby pak vložte chléb a zakrytý víkem pečte 30 minut, a poté při teplotě 180 °C dalších 10 minut bez víka, aby vám zhnědla kůrka.
10 Délka pečení závisí na vámi použité formě na pečení chleba. Nejlepších výsledků dosáhnete s chlebovými pečicími formami z tvrzené keramiky (např. Emile Henry) nebo s malým oválným litinovým hrncem s poklicí (např. Staub, KitchenAid). Pokud použijete klasickou plechovou formu s nepřilnavým povrchem, chléb nebude mít tak křupavou kůrku a nebude tak propečený (vzhledem ke slabé výhřevnosti plechu oproti litině či keramice), ovšem i přesto dosáhnete uspokojivých výsledků.
11 Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.
Zdroje: blog.kitchenaid.cz/archiv, runningonrealfood.com
Sledujte nás na sociálních sítích: