Mazanec k Velikonocům neodlučitelně patří, a pro ty z vás, kdo trpí alergií na lepek, anebo jen chtějí vyzkoušet něco nového, přinášíme tip na bezlepkovou variantu tohoto typického Velikonočního pečiva.
Pro přípravu můžete použít i hotovou bezlepkovou směs, která je však zbytečně drahá (80 Kč a více), a navíc obsahuje spoustu škrobu a zbytečných přísad, které se sice postarají o větší nadýchanost pečiva, ale nutričně jsou velmi nevyvážené.
Pokud tedy chcete svému tělu dodat také nějaké živiny a připravit si zdravější verzi mazance, sáhněte po přirozeně bezlepkových moukách (pohanková, jáhlová, rýžová, čiroková apod.).
Kynuté těsto z přirozeně bezlepkové mouky sice není tak nadýchané jako z klasické hladké mouky (či z bezlepkových škrobových směsí), nicméně chuťově je takové pečivo úžasné.
Vyberte si tedy mouku podle svých preferencí (klidně použijte i více druhů mouky), a pojďme na to:
Bezlepkový velikonoční mazanec
Ingredience
150 g pohankové mouky
150 g jáhlové mouky (nebo čirokové či rýžové)
50 g strouhaného kokosu
2 vejce + žloutek
200 ml vlažného mléka
120 g rozpuštěného másla
3 lžíce medu nebo třtinového cukru
1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
25 g čerstvého droždí
1 lžička nastrouhané citronové kůry
hrst rozinek (namočených v rumu nebo citronové šťávě)
špetka soli
mandlové lupínky
Postup
1 V malé misce si připravte kvásek. Rozmíchejte část mléka, lžičku medu nebo cukru, 2 lžíce pohankové mouky, droždí a nechejte 15 minut vzejít.
2 V druhé míse vyšlehejte jedno celé vejce se žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem.
3 Přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a na závěr i kvásek. Do této tekuté směsi postupně vmíchejte pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujte těsto.
4 Nezapomeňte, že bezlepkové těsto nemá stejnou konzistenci jako klasické kynuté těsto. Proto nezpracovávejte hnětacím hákem, ale plochým stromečkovým šlehačem (pokud používáte kuchyňský robot). Těsto bude mít konzistenci tužšího bláta.
5 Hotové těsto ponechejte v míse, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechejte kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo lehce zvětšit svůj objem – oproti mazanci z klasické mouky nebude tak nadýchané, přesto jej však nechte v klidu kynout celou hodinu.
6 Těsto pak vyklopte na pečicí plech vystlaný pečícím papírem, a vypracujte bochánek, který následně potřete zbylým (rozšlehaným) bílkem. Pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu „rozplácne“, pečte jej v kulaté formě. Bezlepkové těsto je poněkud nevyzpytatelné, protože velmi záleží na tom, jaký typ mouky a v jakém poměru použijete, takže jak se říká „pro sichr“.
7 Mazanec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40–45 minut.
8 Po upečení nechte před krájením vychladnout – jinak se vám bude mazanec trhat a lepit na nůž.
Skvěle chutná namazaný máslem a marmeládou!
Zdroje: názor autora, www.cookingwithsusa.blogspot.com
Sledujte nás na sociálních sítích: