Bílá ředkev má krásně kořeněnou chuť a je obzvláště zdravá. Jaké vitaminy a nutriční hodnoty obsahují bílé ředkve?
V Egyptě se brukvovitá zelenina z rodiny zelí konzumovala už v době faraonů a používala se často jako lék. Přes Řecko si ředkev v 6. století nejdříve našla cestu do Itálie, aby ve středověku přešla přes Alpy. Od té doby je ostrá rostlina nedílnou součástí bavorské a rakouské kuchyně a je k dostání v supermarketech nebo na trhu.
Proč jsou tak zdravé
Ředkve jsou bohaté na vitamin C. Se 100 g získáte až 29 mg vitaminu C. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, má velký vliv na strukturu kostí a je důležitý pro zdravou výživu. Reguluje také rovnováhu vápníku a fosforu. Pokud děti trpí nedostatkem vitaminu C, může se to projevit právě deformacemi kostí, u dospělých nedostatek vitaminu C způsobuje změkčení kostí. Dalším příznakem nedostatku je krvácení dásní. Nejlepší je zeleninu konzumovat vždy čerstvou, ale pokud se na salát s bílou ředkví necítíte, máme pro vás recept, který vás jistě nadchne.
Vepřový bůček s ředkvičkovým salátem
Suroviny
1⅓ kg vepřového bůčku (s kostí)
sůl
1 limetka
4 lžíce japonského rýžového vína
3 lžíce sójové omáčky
4 lžíce Sweet Chilli omáčky
2 lžička sezamového oleje
3 lžíce olivového oleje
30 g lískových oříšků (loupané, pražené)
20 stonků zeleného koriandru
1 lžičky sezamového semínka
400 g ředkve
Postup
1 Kůru vepřového bůčku lehce příčně nakrájejte, posypejte solí a nechte odpočívat asi 1 hodinu (nebo přes noc). Zbytek masa osolte.
2 Maso položte do pekáčku kůrou nahoru.
3 Plech na pečení naplňte 1 l vody a zasuňte pod rošt. Pečte maso v předehřáté troubě při 200 stupních asi hodinu a půl.
4 Na salát omyjte limetku horkou vodou, osušte, jemně nastrouhejte kůru a vymačkejte 3–4 lžíce šťávy. Smíchejte limetkovou kůru a šťávu s rýžovým vínem, sójovou omáčkou, chilli omáčkou, sezamovým olejem, olivovým olejem a 2 lžícemi vody a dochuťte trochou soli.
5 Nasekejte lískové ořechy a vmíchejte do dresinku. Listy koriandru nakrájejte najemno. Sezamová semínka krátce opečte na pánvi. Ředkev oloupejte ředkvičku, nakrájejte na proužky podobné špagetám a smícháme s koriandrem a sezamem.
6 Vyjměte maso z trouby, odstraňte kosti a nakrájejte nožem na chléb na 2–3 cm tlusté plátky.
7 Ředkvičkový salát pokapejte dresinkem, naservírujte s masem na talířích a podávejte.
Zdroj: www.eatsmarter.com, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: