Stojíte ve frontě ve své oblíbené kavárně a čekáte na svou ranní dávku kofeinu, která vám rozproudí veškeré cévy v těle, a v tom uvidíte strategicky umístěnou výstavku nadýchaných domácích muffinů.
Božsky dokonalá kombinace kávy a sladkého muffinu, který se rozplývá ve vašich ústech jako obláček… svádíte bitvu a vedete dialog se svým vnitřním já, kdy si nákup vymlouváte…ale nemůžete si pomoct… Prostě to chcete! Když si pak v blaženém stavu z kalhot odklízíte zbylé drobky (velmi moudrého) nákupu, možná vás napadne, čí to byl nápad dát tolik dobroty do tak malého, pohodlně personalizovaného balíčku a odkud se muffiny vlastně vzaly?
Název „muffin“ vychází z německého slova muffe (v překladu „malý dort“), a první oficiální recept byl vytištěn v 18. století. Původně se muffiny připravovaly z malého množství zbylého chlebového těsta (asi něco jako dalamánek) a až postupem času se přizpůsobily a vyvinuly do několika dalších různých podob, jak je známe dnes.
V dnešní době si můžete zakoupit jak muffiny podle původní receptury s bohatou dávkou máslové chuti, tak i odlehčené fitness verze či bezlepkové varianty.
My se dnes s vámi podělíme o zdravější variantu receptu s použitím špaldové mouky a jogurtu.
Muffiny s kakaem a skořicí
Suroviny na 12 ks
250 g špaldové mouky
Zarovnaná lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 vrchovatá lžíce kakaa
2 vejce
50 g cukru
2 lžíce medu
200 g bílého jogurtu
80 ml slunečnicového oleje
Postup
1 V míse nejprve smíchejte všechny sypké přísady. Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte jogurt, olej a med. Do této tekuté směsi pak postupně po částech vmíchejte připravenou sypkou směs, a zpracujte v polotekuté těsto.
2 Pokud chcete mít muffiny ještě nadýchanější, vyšlehejte bílky zvlášť v tuhý sníh, který na úplný závěr opatrně a po částech vmíchejte do hotového těsta.
3 Nachystejte si pečicí plech na muffiny, a vyložte je papírovými košíčky. Ty pak plňte zhruba do 2/3 připraveným těstem.
4 Pečte 20–25 minut v troubě (předem vyhřáté!) na teplotu 180 stupňů.
5 Po upečení nechte vychladnout na mřížce. Hotové muffiny můžete ozdobit čokoládovou polevou a sypáním.
Zdroje: www.mochasandjavas.com/history-of-the-muffin.com, www.foodbodylife.com
Sledujte nás na sociálních sítích: