Grilovací sezona se nám pomalu rozjíždí, a pokud chcete připravit něco speciálního, čím překvapíte své hosty při grilovací sešlosti, můžete zkusit zabodovat s „batátovým kari“, kterým potěšíte nejen vegany…
Můžete jej podávat s grilovanou cuketou či paprikami, případně jako pikantní dip ke grilovanému masu, nebo jej servírovat jako předkrm s rozpečenou pitou.
Pokud nejste nadšenec do grilování, skvěle zachutná i s čerstvě uvařenou a nadýchanou rýží basmati k obědu či večeři.
Batátové kari s arašídy
Ingredience
2 batáty
1 menší lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíce arašídového másla
2 lžičky kari
šťáva z půlky limetky
hrst nesolených arašídů
olivový olej
čerstvá šalvěj
sůl, pepř
Postup
1 Batáty oloupejte, nakrájejte na velké kousky a vyskládejte do pekáče. Pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte himálajskou solí, a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile jsou batáty upečené, vhoďte je do mixéru, a i se šalvějí rozmixujte v hladké pyré.
2 V hluboké pánvi pak rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Poté přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.
3 Nakonec vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, batátové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.
Zdroje: názor autora, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: