Zapečené pokrmy nejsou složité a vždy mají úspěch. Přinášíme recepty na rychlé letní obědy nebo večeře. Tak který vyzkoušíte jako první?
Pokud toužíte po lahodném jídle, které nevyžaduje mnoho kuchařských dovedností, tyto jsou pro vás to pravé. Většinu práce udělá trouba.
Zapečené brambory s masovými kuličkami
Ingredience
750 g brambor
250 g mletého masa
60 g petrželky
1 stroužek česneku
1 vejce
3 jarní cibulky
1 cuketa
2 papriky
250 g cherry rajčátek
2 lžíce citronové šťávy
300 g strouhaného sýra
špetka papriky
sůl a pepř
olivový olej
Postup
1 Nejprve si předehřejte troubu na 160 stupňů. Poté oloupejte a nakrájejte brambory. Vložte do zapékací misky, smíchejte se solí, pepřem a trochou oleje a dejte na 25 minut do trouby.
2 Česnek nakrájejte nadrobno a petrželku nasekejte. Mleté hovězí maso smíchejte s česnekem, vejcem, polovinou petrželky, solí, pepřem a paprikou. Vytvarujte 16 masových kuliček a opečte je na trošce oleje.
3 Cibulku nakrájejte na kroužky, cuketu, papriku a rajčata na nudličky. Vše smíchejte se 2 lžícemi oleje, citronovou šťávou a solí a pepřem. Přidejte k bramborám, navrch rozložte masové kuličky a posypejte nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě 15 minut na 180 stupňů.
S těmito pikantními těstovinami můžete během okamžiku zpestřit jídelní stůl. Recept připravíte během okamžiku a nabízí báječnou alternativu ke klasickým těstovinovým pokrmům, která zaručeně bude chutnat malým i velkým.
Zapečené těstoviny s brokolicí
Ingredience na 4 porce
400 g těstovin
1 brokolice
1 cibule
1 stroužek česneku
150 g vařené šunky
25 g másla plus nějaké na vymazání
30 g mouky
300 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany (30 % tuku)
200 g strouhaného sýra (např. Gouda)
muškátový oříšek
sůl
pepř
Postup
1 Brokolici omyjte, sceďte, okrájejte růžičky od stopky. Růžičky vařte ve vroucí osolené vodě 1–2 minuty, sceďte a propláchněte ve studené vodě.
2 Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu do al dente, poté je sceďte a propláchněte.
3 Troubu předehřejte na 180 stupňů horní/spodní ohřev a zapékací misku (cca 26 cm v průměru) vymažte trochou másla.
4 Cibuli a česnek oloupejte a okořeňte. Šunku nakrájejte na jemné nudličky.
5 V hrnci rozpusťte máslo. Cibuli a česnek orestujte dozlatova, přidejte mouku a krátce orestujte.
6 Závarku podlijte studeným vývarem, metličkou rozmíchejte a za stálého míchání provařte asi 2 minuty. Poté vmíchejte smetanu a 75 g sýra a vše dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
7 Těstoviny, brokolici a šunku smíchejte dohromady a dejte do kastrolu. Přelejte omáčkou, posypejte zbylou Goudou a kastrol pečte asi 25–30 minut dozlatova.
Tip: Pokud chcete, můžete si pochutnat i na vegetariánské variantě. Místo šunky lze použít například i žampiony.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-einfaches-rezept-sommerauflauf-hackbaellchen, www.freundin.de/kochen-und-diaet-blitzrezept-fuer-wuerzigen-brokkoli-nudel-auflauf
Sledujte nás na sociálních sítích: