Grilovací sezona je v plném proudu a chutných receptů není nikdy dost, co říkáte? Dnes máme pro vás tip na grilovaného pstruha s medovo-hořčicovou omáčkou servírovaného s avokádo-bazalkovým dipem. Pstruh je velice chutná a výživná ryba bohatá na mastné kyseliny (polynenasycené kyseliny omega-3 a omega-6, které úspěšně snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi) a zároveň je zdrojem vysoce kvalitního, snadno stravitelného proteinu, který tělo potřebuje k vytváření buněk.
Při kupování pstruha se ujistěte, že se jedná o čerstvou rybu (maso je dostatečně elastické a po stisknutí na těle nezůstávají žádné důlky ani stopy po zmáčknutí). Ryby nikdy zbytečně dlouho neskladujte, ideálně je zpracujte ihned po zakoupení.
Grilovaný pstruh
Ingredience
2 pstruhy (vykuchané a rozpůlené)
2 polévkové lžíce + ¼ šálku extra panenského olivového oleje
2 lžičky červené papriky
2 lžičky kmínu
4 stroužky česneku (nasekané)
kůra a šťáva z 1 citronu
1 špetka drcených vloček chilli
sůl a černý pepř
¼ hrnku dijonské hořčice
¼ hrnku medu
¼ lžičky kajenského pepře
Avokádo-bazalková omáčka
Ingredience
1 avokádo, rozpůlené zbavené pecky
½ hrnku čerstvé bazalky
1 jalapeño, rozpůlené a zbavené semínek (volitelné)
šťáva z 1 limetky
Postup
1 Filet ze pstruha vložte do zapékací misky. Přidejte papriku, kmín, česnek, citronovou kůru, drcené vločky chilli, špetku soli a pepře, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a vše zlehka prohnětejte, aby se chutě spojily a ochucený olej se dostal do každého záhybu filetu.
2 Ve skleněné nádobě nebo misce pak smíchejte zbývající 1/4 hrku olivového oleje, citronovou šťávu, hořčici, med, kajenský pepř a špetku soli. Důkladně promíchejte nebo prošlehejte ručním šlehačem, dokud vám nevznikne hladká a krémová omáčka.
3 Gril rozpalte na středně vysokou teplotu dle instrukcí výrobce, a jakmile bude grilovací plocha připravená a dostatečně nahřátá, položte na ni připravené filety. Gril přikryjte poklicí a nechejte grilovat, dokud kůže lehce nezhnědne (tedy cca 4–5 minut), poté pomocí kleštiček opatrně otočte a grilujte další 3–4 minuty z druhé strany. Hotové grilované pstruhy vyjměte z grilu a pokapejte medovou hořčicí.
4 Pokud chcete pstruhy ještě více ozvláštnit, připravte si avokádovou omáčku.
5 Smíchejte všechny uvedené ingredience pro přípravu avokádové omáčky v mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou texturu (dle potřeby přidejte trochu vody), dochuťte solí a pepřem. Avokádová omáčka dodá grilovanému pstruhovi svěží, letní chuť. Kopeček avokádové omáčky umístěte na talířek vedle pstruha, ozdobte lístky bazalky a servírujte.
Zdroje: www.healthy-food-near-me.com/trout-a-description-of-the-fish-benefits-and-harm-to-human-health/, www.theislandjar.ca/grilled-trout/
Sledujte nás na sociálních sítích: