S příchodem září a poklesem venkovních teplot si to žádá něco chutného, výživného, co vás hezky zahřeje zevnitř. Souhlasíte? Pokud máte rádi jemně pikantní pokrmy, s nádechem orientu, které však nejsou náročné na přípravu, pak vás jistě potěšíme.
Co takhle si k večeři připravit lososa s jemně pikantní krémovou omáčkou, která navzdory své hutnosti není nijak těžká, jelikož je připravena z kokosového mléka? Pokrm si navíc můžete připravit tak pikantní, jak jen chcete, stačí si lehce pohrát s jednotlivými ingrediencemi. Jen pamatujte na to, že kokosové mléko pálivou chuť dosti utlumuje, takže i když máte pocit, že jste do jídla dali spoustu koření, výsledná chuť nebude tak intenzivní, jak byste čekali. Kokosové mléko a ostré koření se však opravdu skvěle doplňují a dohromady tvoří hutnou krémovou omáčku, která chutná a působí mnohem náročnější na přípravu, než ve skutečnosti je.
Losos na kari
Ingredience
4 filety z lososa (každý cca 120 g)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 polévková lžíce oleje
1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
1 polévková lžíce červené kari pasty
(zakoupíte v prodejnách se zdravou výživou nebo orientálním zbožím)
2 stroužky česneku
Půl palce čerstvého zázvoru (nastrouhaného na jemné nudličky)
400 ml plechovka kokosového mléka
1 polévková lžíce chilli omáčky
K podávání: vařená basmati rýže, čtvrtky limetky, čerstvě nasekaný koriandr
Postup
1 Lososa osolte a opepřete. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Položte filety z půleného lososa kůží dolů a opékejte dozlatova asi 5 minut, poté otočte a opékejte dalších 5 minut. Hlídejte intenzitu plamene sporáku, abyste lososa nepřipálili. Vyjměte z pánve a položte bokem na talíř.
2 Vraťte pánev na sporák a nechejte nastavenou střední teplotu. Přidejte šalotku a restujte dozlatova cca 3 minuty. Poté přidejte kari pastu, česnek nasekaný nadrobno, zázvor a za stálého míchání lehce restujte, dokud pasta neztmavne a nebude voňavá (tedy cca 1 minutu).
3 Mírně snižte teplotu a začněte pomalu po částech přilévat kokosové mléko. Během toho směs neustále míchejte, ideálně pomocí kovové metličky, aby se vám netvořily hrudky. Přidejte chilli omáčku a přiveďte k varu.
4 V tuto chvíli vraťte lososa na pánev a nechte zakryté pokličkou mírně probublávat, dokud nebude losos tak měkký, že se při rýpnutí vidličkou začne rozpadat na malé kousky (tedy asi 15 minut v závislosti na tloušťce lososa). Během procesu dušení nezapomeňte omáčku sem tam promíchat, a především jí průběžně polévat lososa, aby se dostala opravdu do všech částí rybího masa.
5 Servírujte s basmati rýží, limetkami posypané čerstvými lístky koriandru.
Zdroj: www.delish.com
Sledujte nás na sociálních sítích: