Sezona dýní je konečně zpět – a s ní i ty nejchutnější recepty! Vyzkoušejte tento dýňový koláč, protože je neuvěřitelně lahodný!
Dýňový koláč byl v USA vždy tradicí – zaručeně je na stole zejména o podzimních svátcích, jako je Halloween nebo Den díkůvzdání. Tento dezert je ale stále oblíbenější i u nás a stále častěji nachází cestu do našich kuchyní. Náš recept na dýňový koláč je nepřekonatelně lahodný a během okamžiku vám přinese babí léto přímo k vám domů. Vykouzlení útulné atmosféry je v ceně.
Dýňový koláč jako nejchutnější verze podzimní dýně!
Dýňový koláč
Ingredience
200 gramů mouky
1 lžička prášku do pečiva
250 gramů cukru
sůl
3 vejce
100 gramů másla
800 g dýně Hokkaido
200 ml mléka
60 gramů hnědého cukru
1 1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 špetka mletého muškátového oříšku
1/2 špetky mletého hřebíčku
mouka na pracovní plochu a formu
tuk
potravinářská fólie
papír na pečení
Příprava
1 V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, 100 gramů cukru a špetku soli.
2 Přidáme vajíčko, kousky másla a případně lžíci studené vody a vše uhněteme na hladké křehké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut chladit.
3 Mezitím omyjeme a nakrájíme dýni. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou, přivedeme k varu a přikryté dusíme na středním plameni deset až dvanáct minut. Zbylou vodu dobře slijeme.
4 Poté dýni rozmixujeme najemno a oddělíme zbývající vejce. Přidáme mléko, zbylý cukr, žloutek, špetku soli, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, dobře promícháme a necháme vychladnout.
5 Na pomoučené pracovní ploše (průměr cca 32 cm) vyválíme křehké těsto. Vyložíme jím vymaštěnou, moukou vysypanou koláčovou formu (cca 26 cm Ø) a přebytečné těsto odkrojíme.
6 Základ těsta několikrát propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem. Na ten nasypeme fazole pro zatížení a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 15 až 20 minut. Potom vyndáme papír s fazolemi a pečeme dalších 5 minut.
7 Metličkou na ručním mixéru vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme do studeného dýňového pyré.
8 Dýňovou směs rovnoměrně rozetřeme na předpečený základ.
9 Dýňový koláč pečeme v předehřáté troubě na 150 °C 45 až 50 minut. Necháme vychladnout na mřížce a vychutnáme! Ozdobený šlehačkou chutná obzvlášť lahodně.
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-pumpkin-pie-kuerbis-herbst
Sledujte nás na sociálních sítích: