Hledáte inspiraci pro přípravu jednoduchého a chutného dezertu? Tomuto receptu plného ořechů a čokolády neodolá nikdo ve vaší domácnosti! Navíc navodí tu správnou sváteční atmosféru, abyste si čekání na letošní Vánoce trochu zkrátili a mnohem více zpříjemnili.
Čokoládové kostky
Ingredience na těsto
200 g čokoláda na vaření
100 g mouky z vlašských ořechů (nebo rozemleté ořechy)
100 g ořechy vlašské nasekané
100 g hladké mouky
1/2 lžičky skořice
Špetka mletého hřebíčku
250 g másla
6 vajec
200 g moučkového cukru
špetka soli
Na ozdobu
100 g čokolády na vaření
půlené vlašské ořechy nebo sušené ovoce
Postup
1 Čokoládu si nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
2 Žloutky oddělte od bílků, a nachystejte si je zvlášť do mísy. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a rovněž odložte stranou.
3 V další misce si vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Poté postupně po jednom přidávejte žloutky a důkladně vyšlehejte v jednolitou hmotu bez hrudek. Přilijte vlažnou roztopenou čokoládu a opět důkladně promíchejte.
4 Mouku smíchejte se skořicí a hřebíčkem, přidejte ořechovou moučku a ořechy, a celou takto připravenou sypkou směs postupně (za stálého míchání) přidávejte do tekuté směsi žloutků, másla a čokolády.
5 Na konec po částech zapracujte také sníh z bílků.
6 Hotovou hladkou hmotu (bez hrudek) nalijte do čtvercové pečicí formy vystlané pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Doba pečení záleží na typu trouby.
7 Po upečení nechejte vychladnout na mřížce a polijte čokoládou. Nezapomeňte včas nakrájet na kostky (dokud není čokoláda ještě tuhá a nehrozí, že při krájení popraská).
8 Do středu každé kostky vmáčkněte polovinu ořechu a případně pár kousků sušených brusinek nebo kandované pomerančové kůry.
Tip
Pro bezlepkovou variantu použijte polohrubou rýžovou mouku. Při krájení teplého pečiva buďte opatrní, bezlepkové pečivo má tendenci se lepit na nůž a drolit, dokud nevychladne. Po vychladnutí je hezky pevné a drží tvar, jak má.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: