Pečený ovocný čaj zdaleka není takovou novinkou, jak se možná na první dojem zdá. Ve skutečnosti se jedná o staročeský recept, který připravovaly naše prababičky dávno předtím, než jste mohli v obchodech koupit klasický ovocný čaj, jak jej známe dnes.
Příprava je opravdu jednoduchá a výsledný nápoj je plný vitaminů, antioxidantů a živin, tudíž se jedná o ideálního pomocníka pro nadcházející období chřipek a nachlazení. Nemluvě o tom, že vás takový pečený čaj úžasně zahřeje (obzvláště pak ve více kořeněné verzi!).
Zatímco v tradičních receptech se používala převážně čerstvá jablka a hrušky, kterých bylo v tomto ročním období dostatek, v dnešní době (kdy je mražené ovoce běžně dostupné v obchodech v kteroukoli roční dobu), můžete experimentovat i s jinými kombinacemi dle vlastní fantazie (broskve, ananas nebo lesní plody). Pokud chcete, můžete použít i jiné koření, než je uvedeno v receptu, ovšem nejčastěji se používá kombinace skořice, celého hřebíčku a badyánu, které provoní celý váš byt nebo dům.
Domácí pečený čaj
Ingredience
Cca 500 g ovoce (jablka, pomeranče, hrušky, rozinky)
1 citron, oloupaný a nakrájený na menší kousky
½ – 1 hrnek cukru (v závislosti na sladkosti ovoce)
rulička skořice
6 hřebíčků
3 badyány
Kousek zázvoru
2 polévkové lžíce rumu – volitelné pro „verzi pro dospělé“
Postup
1 Ovoce zbavte slupky a nakrájejte na kostky (jablka a hrušky před krájením zbavte jádřinců).
2 Přidejte koření (ruličku skořice nalámejte na menší kousky, aby se aroma více rozprostřelo, plus můžete zlehka posypat také mletou skořicí), posypejte cukrem, zakápněte citronovou šťávou a vše důkladně promíchejte.
3 Směs rozprostřete do zapékací nádoby, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 30 min. V průběhu pečení (cca po 15 minutách) znovu promíchejte.
4 Odkryjte a dopečte zbylých 15 minut. Horkou směs nalijte do sklenic, zakápněte rumem, nasaďte víka a otočte dnem vzhůru, dokud sklenice s čajem nevychladnou. Pečená čajová směs vydrží na chladném místě několik týdnů. Po otevření však skladujte v lednici.
5 Servírování: Do hrnku o objemu 250 ml dejte 3 lžíce pečeného čaje a zalijte horkou vodou.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: