Adventní čas je spojen s rodinnými návštěvami, sešlostmi s přáteli a příjemnými chvilkami v teple domova. Na cukroví je ještě brzy a bábovek jste si nejspíše užili dost v létě na chalupě.
Co takhle překvapit návštěvu svátečně laděným cheesecakem se svěží chutí brusinek a citrusů?
Můžete jej upéct předem a vychladit v lednici, a v den návštěvy už pak jen ozdobit kousky pomerančů.
Adventní cheesecake
Ingredience
70 g másla
200 g libovolných sušenek (ideálně však Lotusek)
40 g sušených brusinek
2 pomeranče
550 g plnotučného smetanového sýra pokojové teploty *
200 g moučkového cukru
3 středně velká vejce
200 ml smetany ke šlehání
50 g hladké mouky
*ideálně Philadeplhia. Pokud nemáte k dispozici nebo se vám nepodařilo sehnat, můžete improvizovat s použitím Lučiny, ricotty nebo tučného tvarohu, ovšem s mírně odlišnými výsledky
Co ještě potřebujete
20 cm dortová forma s volným dnem
Postup
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Dno formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte v mixéru (případně ve food processoru) nebo je vložte do mrazicího sáčku a rozmačkejte válečkem. V míse pak smíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem a špetkou soli, a vzniklou směs vtlačte do dortové formy v rovnoměrné vrstvě. Pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby (troubu však nechte zapnutou).
2 Pomeranče důkladně omyjte a jejich kůru nastrouhejte do misky. Jeden z pomerančů (oba jsou zbavené kůry) pak vymačkejte, šťávu budete potřebovat. Druhý pomeranč si dejte stranou na ozdobení dortu.
3 Ve velké míse pomocí balónové metly vyšlehejte smetanový sýr a cukr do hladka. Jemně zašlehejte také vejce, jedno po druhém, na závěr přidejte pomerančovou kůru a špetku soli.
4 Ve druhé míse vyšlehejte smetanu do konzistence šlehačky, kterou následně vmíchejte do sýrové směsi spolu s moukou.
5 Míchejte, dokud nebude směs hladká. Na závěr přidejte pomerančovou šťávu a celou směs nalijte na sušenkový základ (rozetřete rovnoměrně také do stran).
6 Cheesecake pečte 45 minut, poté troubu vypněte a nechte uvnitř (bez otevírání dvířek!) další hodinu. Vyjměte z trouby, aby cheesecake zcela vychladl.
7 Než vložíte chladit do lednice, přejeďte okraje stěrkou nebo paletovým nožem kolem dokola celého cheesecaku, aby se uvolnil od stěn – ale i nadále jej ponechte ve formě. V lednici chlaďte alespoň 4 hodiny.
8 Až nastane čas k podávání, vyjměte cheesecake z formy a ozdobte jej zbylým pomerančem nakrájeným na plátky.
Tip
Cheesecake si můžete připravit až 2 dny předem a uchovávat jej přikrytý v lednici.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: