Kdo by se netěšil na Vánoce? Vůně skořice, hřebíčku, pomerančů, jehličí, svařáku… a hlavně vůně cukroví. Vánoce jsou zkrátka o dobrotách, což však nemusí nutně znamenat, že se budete v lednu potýkat s výčitkami.
Co si takhle zpříjemnit advent chuťově typicky vánoční, avšak zdravou „vychytávkou“ která vám zpříjemní každé ráno?
Řeč je o vánoční granole, kterou si hravě připravíte doma s použitím několika běžně dostupných ingrediencí. Výsledkem bude křupavá a voňavá ingredience do ranních ovesných kaší či jogurtu, kořeněná skořicí s příchutí pomerančů, plná brusinek, meruněk, mandlí a dýňových semínek.
Vánoční granola
Ingredience
225 g jemných ovesných vloček (ideálně s klíčky)
¼ lžičky soli
1½ lžičky mleté skořice
1 velký pomeranč
4 lžíce slunečnicového nebo kokosového oleje
4 lžíce medu
50 g loupaných mandlí
50 g dýňových semínek
75 g sušených brusinek (proslazených)
75 g sušených meruněk
100g balení hořkých čokoládových hoblinek
Postup
1 Troubu předehřejte na 140 °C. Připravte si větší pečicí plech a vyložte jej pečicím papírem.
2 Ovesné vločky dejte do velké mísy a promíchejte se solí, skořicí a pomerančovou kůrou (Pomeranč předtím důkladně omyjte, a pokud nemáte k dispozici bio pomeranč, odmočte alespoň půl hodiny ve vodě s octem, abyste kůru zbavili chemikálií, poté kůru oloupejte a nastrouhejte na široké nudličky).
3 Přidejte olej a med a důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nezapomeňte ani na mandle a dýňová semínka (přidejte až nakonec).
4 Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte 45 minut, přičemž v průběhu pečení směs dvakrát promíchejte, aby byla křupavá a rovnoměrně propečená ze všech stran. Jakmile směs začne zlátnout, vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Na závěr vmíchejte sušené brusinky, meruňky (nakrájené na menší kousky) a čokoládové hoblinky (dejte však pozor, aby byla směs důkladně vychladlá a čokoláda se vám v granole nerozpila).
5 Ve vzduchotěsné nádobě můžete skladovat až 2 týdny.
Tip
Ingredience vystačí na výrobu asi 550–650 g granoly (podle toho, zda použijete čokoládové hoblinky), tudíž vám vystačí na naplnění 1–2 středních sklenic ( = cca 12 porcí po 50 g). Pro větší várku zdvojnásobte nebo ztrojnásobte množství ingrediencí.
Chcete-li si připravit veganskou variantu, vyměňte med za javorový sirup a čokoládové lupínky nahraďte oříšky nebo ovocem navíc. Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové ovesné vločky.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: