Perníčky a spousta sladkého cukroví… Poté, co jsme se v posledních dnech všichni nacpali do kolektivního cukrového kómatu, je čas na vydatnou svačinu.
Parmazánové sušenky jsou perfektní svačinou k přípitku se sklenkou šampaňského, jako aperitiv před večeří – nebo jednoduše na večer se sklenkou červeného vína a vzrušující sérií nebo dobrou knihou na gauči. Ale pozor: Tyto lahodné parmazánové sušenky jsou silně návykové!
Parmazánové sušenky bez cukru
Ingredience
100 gramů mouky
100 gramů másla
150 g strouhaného parmazánu
1 žloutek
1 špetka soli
čerstvě mletý pepř
trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (volitelné)
rozmarýn (volitelně)
Postup
1 Mouku, máslo, parmazán (trochu si nechejte na posypání!), žloutek, sůl a pepř (plus trochu muškátového oříšku, chcete-li) prohněťte hnětacím hákem, aby vzniklo tuhé těsto. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny.
2 Pokud si rádi ušetříte práci – tak jako my – vyválejte těsto na potravinářské fólii a zabalte i s fólií do silného válečku, zchlaďte a pak už jen vykrajujte. Čím tenčí těsto bude, tím budou sušenky křupavější.
3 Vychladit můžete také celou kouli těsta a potom dobře vychlazené těsto pomocí válečku vyválet a podsypané trochou mouky vykrajovat. Efektně v tuto dobu vypadají samozřejmě vánoční motivy, jako jsou hvězdičky nebo jedle. Ale sušenky chutnají skvěle po celý rok.
4 Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a posypte zbylým parmazánem a případně trochou rozmarýnu.
5 Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů horní a spodní ohřev asi deset minut dozlatova.
6 K tomu se hodí šampaňské, červené víno, vermutový tonik nebo samozřejmě nealkoholické víno. Ze sušenek v celofánu můžete vykouzlit krásný a chutný balíček pro přátele a rodinu – klidně i v kombinace s láhví lahodného moku.
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-parmesan-plaetzchen-ohne-zucker
Sledujte nás na sociálních sítích: