Teplé dezerty si můžete sice vychutnat po celý rok, ale dát si ho, když je venku sychravo, je něco extra uspokojivého.
A protože jsme vám chtěli do začátku pomoci, sestavili jsme tento výběr receptů na teplé dezerty, abychom vám poskytli inspiraci, kterou tuto zimu jistě potřebujete.
Jablka se skořicí (4 porce)
Jablko a skořice je jedno z těch kombinací, které prostě fungují – a tento chutný recept od šéfkuchaře Miguela Barclaye kombinuje obojí pro perfektní zimní pochoutku.
Ingredience
395 g kompotovaných jablek
320 g plátu hotového vyváleného listového těsta zakoupeného v obchodě
4 špetky skořice
1 lžíce medu
krystalový cukr na posypání
Postup
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto nakrájejte na čtyři stejné čtverce a do středu každého kousku listového těsta lžící naneste čtvrtinu náplně spolu se špetkou skořice.
2 Okraje potřete vodou, pak každý čtverec přeložte napůl, aby se náplň uzavřela do trojúhelníku, a okraje zatlačte dolů, aby se utěsnily. Každou kapsičku potřete medem, posypte trochou cukru a navrchu udělejte tři zářezy.
3 Pečte v troubě asi 20 minut dozlatova a poté podávejte teplé. Ale i studené chutnají fantasticky.
Mandarinkový chlebíček (8–10 porcí)
Nic se nevyrovná porci mandarinkového chlebíčku k zahřátí temné zimní noci a potěšení chuťových pohárků.
Ingredience
600 ml polotučného mléka
300 ml vysokoprocentní smetany
300 ml nízkotučné smetany
1 lžička vanilkové pasty
100 g moučkového cukru
4 vejce
zbytky sladkého chleba – například čokoládová brioška, croissanty a bílé pečivo
4 mandarinky – kůra a šťáva z 1 mandarinky
Postup
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Zahřejte mléko, smetanu, vanilkovou pastu a cukr, dokud nebudou teplé (ale ne vroucí). Přidejte vejce jedno po druhém, mezi každým důkladně prošlehejte.
2 Mandarinky oloupejte a spolu s mandarinkovou šťávou přidejte do teplé smetany.
3 Chléb nakrájejte nahrubo nebo natrhejte na podobně velké kousky a vložte do pekáče. Nalijte smetanovou směs a nechte asi 30 minut odležet.
4 Lehce posypejte cukrem a vložte do trouby na 35 minut. Vyndejte z trouby a ihned snězte (pro dochucení pokapejte extra smetanou).
Ovesný, kokosový a rýžový nákyp z quinoy (1 porce)
Tento chutný rostlinný rýžový pudink obsahuje ovesné, kokosové a quinoové mléko k vytvoření krémové textury a je ideálním doplňkem k příjemnému večeru na gauči. Navíc si můžete s recepturou pohrát podle své chuti.
Ingredience
60 g rýže arborio
600 ml mléka (ovesné, kokosové, quinové – v poměru dle chuti)
1 lžička vanilkové pasty/1 vanilkový lusk
3 lžíce moučkového cukru
Postup
1 Rýži, mléko a vanilku dejte do pánve (vyškrábejte semínka a přidejte do pánve, pokud používáte vanilkový lusk). Směs přiveďte na středním plameni k varu.
2 Jakmile se začne vařit, stáhněte plamen a nechte 25–30 minut za občasného míchání probublat. Přidejte cukr a na závěr promíchejte.
3 Při servírování pokapejte medem nebo marmeládou nebo posypejte ovocem (nebo jinou polevou dle vašeho výběru).
Zdroj: www.stylist.co.uk/food-drink/warming-easy-winter-dessert-recipes/733222
Sledujte nás na sociálních sítích: