Ačkoli je cizrna obvykle součástí slaných středomořských pokrmů, její ořechová chuť a pevná textura ji ve skutečnosti činí ideální ingrediencí pro přípravu dezertů.
Navíc ne ledajakých dezertů. Cizrna je totiž fantastickým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitaminů a dalších živin, díky čemuž bude váš dezert nejen chutnou ale zároveň také výživnou a zdravou svačinkou pro vaše tělo.
Pokud jste začátečníci, a dosud s cizrnou nemáte příliš bohaté zkušenosti, je příprava brownies ideální volbou, jelikož je velice snadná. Stačí dodržet pár základních pravidel (v závěru receptu).
Recept je veganský a bezlepkový, tudíž jím potěšíte každého strávníka!
Cizrnové brownies
Ingredience
400 g cizrny z plechovky (okapaná a propláchnutá)
1/2 hrnku ořechového másla (mandlové nebo arašídové)
1/2 třtinového cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 hrnku mandlové mouky
1/4 hrnku kakaového prášku
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2 Cizrnu nahrubo rozmixujte v mixéru nebo pomocí food processoru. Rozmixovanou cizrnu přemístěte do mísy a smíchejte s ořechovým máslem, třtinovým cukrem, kokosovým olejem a vanilkou. Pokud používáte food processor, nemusíte rozmixovanou cizrnu vůbec vyndávat a přesouvat do jiné mísy, jednoduše vyměňte nože za míchací nástavec a celou přípravu brownies zvládnete s jedním přístrojem.
3 Pokud používáte kuchyňský robot, použijte plochý míchací nástavec a vše důkladně smíchejte, dokud se cizrna s ostatními ingrediencemi důkladně nespojí.
4 Do cizrnové směsi přidejte mandlovou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
5 Pokračujte ve zpracovávání a podle potřeby seškrábejte ulpělé zbytky ze stran.
6 Jakmile je těsto krémové a hladké, máte hotovo. V této fázi můžete (v případě potřeby) vmíchat ještě čokoládové lupínky nebo pražené oříšky, chcete-li vaše brownies ještě více „vytunit“. Vmíchávejte však ručně, míchací nástavec již odložte stranou, aby se čokoládové lupínky nepoškodily a zůstaly hezky v celku.
7 Nalijte do vymazané čtvercové formy 8×8 a (pokud chcete) posypejte ještě hrstí čokoládových lupínků. Pečte cca 20–25 minut.
8 Před servírováním nechejte důkladně vychladnout. Nekrájejte teplé, jinak se vám bude pečivo drolit a lepit na nůž.
9 Nezapomínejte, že se jedná o veganský recept bez lepku, a to si vyžaduje trochu jiný přístup, jelikož neobsahuje tolik pojiva jako klasické pečivo, které drží jako beton i za tepla.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: