Na jaře je přirozené zkoušet nové věci. Tělo (i duse) si žádají změnu, nové poznatky, novou energii a jak je v našem oddělení s recepty předvídatelné – i nové pokrmy.
S koncem zimy je obměna jídelníčku nutností. Mnozí z vás nejspíše tuší, co je základní složkou takového odlehčeného jarního jídelníčku, že? Ano, je to zelenina. A ovoce. Také zdravé bílkoviny. A více zeleniny a více ovoce. A tím více myslíme opravdu více!
Ideálně však způsobem, který vás nebude podněcovat k tomu, abyste svůj nový jídelníček nenáviděli, jinak změna nebude důsledná a výsledky se nedostaví.
Nemusíte tedy nutně pít pětkrát denně ozdravné zeleninové šťávy. Klidně začněte jedním zdravým zeleninovým jídlem denně. A jako začátek zvolte třeba „detoxikační“ květákový salát. Křupavý, lehce pikantní a máslový (díky avokádu).
Co budete k přípravě potřebovat?
RAW květáková rýže: Pořiďte si opravdu hezký, zdravý a křupavý květák. Smutné kousky, které už mají nejlepší období v pultíku za sebou ponechte i nadále svému osudu (nebo se nad nimi slitujte pro přípravu polévky).
Jablka: Nejvíce vám v receptu budou chutnat Golden delicious, nicméně na výběru jablek zdaleka nezáleží tolik jako na květáku. Klidně tedy vytáhněte poslední zazimované kousky ze spíže.
Máta a petržel: Čerstvé bylinky jsou pro přípravu jarních receptů zásadní.
Šalotka: Šťavnatá, čerstvá, nakrájená na super tenké plátky, jako papír.
Pečená cizrna: Pro přípravu použijte klasickou cizrnu z plechovky dle vlastního výběru.
Velké kousky máslového avokáda.
Dvousekundový dresink z medu, olivového oleje a hořčice.
Limetková šťáva a kůra: Protože vašemu salátu dodají extra svěžest.
Tak jdeme na to?
Jarní detoxikační květákový salát s hořčičným dresinkem
Ingredience
400 g konzerva cizrny, okapaná a propláchnutá
chilli, sůl a pepř
1 hlavička květáku, nakrájená na růžičky
1 jablko, nakrájené na tenké plátky
1 šalotka, nakrájená na extra tenké plátky
hrst petrželky a máty, nasekané
2 avokáda, nakrájená na kousky
Dresink
2 lžíce zrnité hořčice
2 lžíce medu
1/4 hrnku olivového oleje
1/4 hrnku vody
šťáva a kůra z jedné limetky
sůl a pepř na dochucení
Postup
1 Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Cizrnu rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypejte chilli, solí a pepřem (podle chuti). Pečte 20–30 minut, dokud nebudou kuličky cizrny křupavé a hnědé.
2 Růžičky květáku postupně po částech nasekejte najemno v mixéru nebo sekáčku. Ideální způsob přípravy květákové rýže je „pulzní režim“, pokud váš mixér tímto disponuje. Stačí párkrát stisknout pulzní tlačítko a růžičky květáku se vám před očima promění v drobnou a sypkou rýži. Pozor! Květák nesmíte rozmixovat na kaši! Počínejte si obezřetně, obzvláště, pokud květákovou rýži připravujete poprvé.
3 Na závěr smíchejte všechny ingredience pro přípravu dresingu a důkladně protřepejte v uzavíratelné nádobce nebo promíchejte v mixéru. Ochutnejte a případně dochuťte podle sebe.
4 Nyní nastává chvíle, kdy vše jednoduše smícháte dohromady. Květákovou rýži tedy ve velké míse smíchejte s pečenou cizrnou, plátky jablka, šalotky a kousky avokáda. A je to!
Zlehka zalijte dresingem, vršek misky posypejte navíc pár kuličkami cizrny a nasekanými bylinkami, aby hezky vypadal.
Dobrou chuť!
Zdroje: názor autor
Sledujte nás na sociálních sítích: