Vaječná pomazánka je oblíbená klasika, a kdo si na Velikonoce nedá chlebíček s vaječnou pomazánkou, jako by ani nebyl. Ale zkoušeli jste již někdy do vaječné pomazánky přidat slaninu, sýr s modrou plísní, avokádo a rajčata? Ne? Pak věřte tomu, že se vám o tomto lahodném spojení bude zdát i v noci!
Celý recept ještě vylepší dresing z červeného vinného octa a jogurtu, a dokonalá svačinka k posezení s přáteli je na světě.
Velikonoční vaječná pomazánka se slaninou a sýrem s modrou plísní
Ingredience na 6 porcí
8 natvrdo uvařených vajec (nakrájených na čtvrtky nebo větší kostičky)
8 plátků slaniny (nebo prosciutto)
avokádo, nakrájené na tenké plátky
1/2 hrnku rozdrobeného sýra s modrou plísní
1/2 hrnku cherry rajčátek, rozpůlených
2 polévkové lžíce čerstvé nasekané pažitky
3 polévkové lžíce řeckého jogurtu
3 polévkové lžíce majonézy
2 polévkové lžíce vinného octa (ideálně z červeného vína)
Sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup
1 Připravte si dresing: V malé misce smíchejte majonézu, jogurt a červený vinný ocet. Dochuťte solí a pepřem.
2 Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo větší kostičky (podle toho, jak velké kousky vajec chcete mít, a zda chcete servírovat jako salát nebo spíše jako pomazánku). Pro přípravu pomazánky vejce krájejte na menší kousky.
3 Slaninu osmahněte na pánvi dozlatova, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky.
4 Ve velké míse promíchejte nakrájená vejce, slaninu, nakrájené avokádo, rozdrobený modrý sýr a cherry rajčátka. Postupně přilévejte majonézový dresing, avšak používejte jen tolik, aby byly ingredience lehce potažené (nesmí v dresingu plavat), a poté dochuťte solí a pepřem. Ozdobte pažitkou a případně ještě zlehka posypejte trochou rozdrobeného sýra s modrou plísní.
5 Před servírováním nechte chladit v lednici.
Tipy
Servírujte jako předkrm v malých mističkách, nebo podávejte na opečeném křupavém toastu. Případně použijte k přípravě lahodného plněného sendviče společně s plátkem ledového salátu. Smícháním s vařenými těstovinami získáte osvěžující těstovinový salát vhodný i jako netradiční hlavní chod vašeho Velikonočního menu (těstoviny však přimíchejte až poté, co vychladnou). Recept má celou řadu možného využití a fantazii se meze nekladou!
Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a19484613
Sledujte nás na sociálních sítích: