Sběr jarních květů a bylin může být pro někoho vcelku výzva, při všem tom množství nejroztodivnějších druhů a účinků na naše zdraví. Přesto jsou některé, které poznáte i bez toho, aniž byste byli botaniky. A jednou z nich je fialka se svými výrazně fialovými aromatickými květy a tmavě zelenými, srdčitými a při okrajích mírně zoubkatými lístky.
Kromě toho, že jsou krásné a voňavé, jsou také jedlé. Jejich chuť je jemná, lehounce nasládlá. Konzumace tzv. jedlých květů v poslední době získává výraznou popularitu, a dezerty zdobené barevnými okvětními lístky rozzáří a kulinářsky pozvednou každou oslavu či událost.
Chcete-li do svého domova vnést trochu jarní atmosféry a potěšit své blízké něčím novým a zajímavým, nasbírejte na procházce hrst fialek a připravte si muffiny s fialkami.
Než se pustíte do samotného pečení, připravte si fialkový cukr. Základní poměr je jednoduchý: Na hrnek cukru použijte 1/2 hrnku okvětních lístků fialky.
Fialkový cukr
Ingredience
1 hrnek cukru
½ hrnku fialek
Postup
1 Fialky opláchněte vodou a důkladně odstřeďte v odstředivce na salát nebo jemně setřete přebytečnou vodu papírovou utěrkou. Květy pak otrhejte a očistěte je od zelených stopek nebo zbytků lístků.
2 V mixéru, sekáčku nebo food procesoru pak fialky mixujte společně s cukrem, dokud se cukr neobarví a kvítky se nerozemelou.
3 Cukr při mixování trochu zvlhne, proto je dobré jej dosušit v troubě při 75 °C (cukr rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte 20–30 minut). Po usušení nechte zcela vychladnout, dříve s cukrem nemanipulujte. Vzniknou-li vám hrudky, rozdrobte je v prstech.
4 Skladujte v suché a uzavíratelné nádobě.
Muffiny s fialkami
Ingredience
3 hrnky mouky
1/4 lžičky soli
3/4 lžičky jedlé sody
3/4 hrnku změklého másla
hrnek fialkového cukru
8 bílků
3/4 hrnku kefíru
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku, sůl a jedlou sodu smíchejte ve velké míse.
2 Ve druhé míse vyšlehejte pomocí elektrického šlehače máslo a cukr do nadýchané konzistence.
3 Do tuku postupně po částech přimíchejte sypkou směs a důkladně prošlehejte. Přidejte podmáslí a vanilku a opět šlehejte, dokud se vše nespojí.
4 Na závěr opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.
5 Hotové těsto nalijte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pečte v troubě 20 až 25 minut nebo dozlatova.
Ozdobit můžete rozpuštěnou bílou čokoládou, nebo zlehka posypejte moučkovým cukrem a na vrch položte pár něžných kvítků fialek.
Zdroje: www.mynorth.com/at_biz_dir/violet-cupcakes
Sledujte nás na sociálních sítích: