Salát plný chuti a textury, rychlý a snadný na přípravu. Ideální jako zdravý salát, příloha nebo jako náplň do sendvičů!
Stačí vám pár základních ingrediencí, které nakombinujete velice snadno, rychle a podle své chuti, v podstatě během 10 minut. Salát si připravte klidně i den předem a uložte jej do lednice, kam si pro něj můžete dojít, jakmile k vám dorazí návštěva anebo dostanete chuť na svačinku.
Můžeme vám však zaručit, že se ve vaší lednici nezabydlí moc dlouho, protože zmizí téměř ihned poté, co jej připravíte!
Co budete potřebovat
Cizrna – použijte konzervovanou nebo čerstvě uvařenou
Mrkev – případně nahraďte červenou paprikou
Rozinky – dodají nádech sladkosti, a zároveň kompenzují pikantnost kari
Jarní cibulky
Kešu ořechy – ideálně předem odmočené ve vodě
Vegan majonéza – zakoupíte ve zdravé výživě, případně můžete použit směs hummusu a tahini, jak je uvedeno v receptu
Koriandr – dodává šmrnc, avšak můžete vynechat, pokud nejste fanouškem této bylinky
Citron – pro svěží chuť
Veganský kari salát s cizrnou
Ingredience (4–6 porcí)
3 hrnky vařené nebo 2 plechovky (cca 450 g) cizrny, scezené a propláchnuté
2–3 mrkve, nakrájené na kostičky
3 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
2–3 lžíce rozinek, nebo nakrájených datlí
1/2 hrnku kešu oříšků
1/2 hrnku veganské majonézy (případně hummusu nebo tahini, viz poznámky)
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce kari, + více podle chuti
3/4 lžičky česnekového prášku
sůl a drcený pepř dle chuti
Postup
1 Do středně velké mísy přidejte cizrnu a nahrubo rozmačkejte asi 1/2 – 2/3 obsahu mísy hřbetem pevné vidličky nebo šťouchadlem na brambory.
2 Dresink: Smíchejte veganskou majonézu (pokud nemáte majonézu, použijte zředěný hummus nebo tahini, případně nakombinujte spolu navzájem, pokud máte chuť trochu experimentovat) s kari a česnekovým práškem.
3 K polorozmačkané cizrně přidejte mrkev nastrouhanou na hrubší nudličky, případně nakrájenou na malé kostičky, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, rozinky, kešu a vše důkladně promíchejte.
4 Vzniklou směs zalijte dresinkem a zakápněte citronovou šťávou. Vše opět důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
Tipy
Cizrnu můžete rozmačkat nebo klidně nechat i vcelku. Mačkaná cizrna je skvělá, pokud chcete salát použít jako plnivo do sendvičů, lépe se tak spojí.
Skladovat můžete v lednici po dobu až 5–6 dnů v zakryté nádobě.
Vychutnat si salát můžete samotný nebo na lůžku z listové zeleniny, připravit z něj vydatný sendvič nebo srolujte do tortilly s listovou zeleninou.
Zdroje: www.simple-veganista.com/curried-chickpea-salad/
Sledujte nás na sociálních sítích: