Prostreno.cz

Česnekovo zázvorový losos se smaženou rýží

Lepkavý česnekově zázvorový losos se smaženou rýží plněný zeleninou pro zdravé víkendové jídlo. Na smaženou rýži používáme směs hnědé rýže a na kostičky nakrájeného květáku a pro chuť přidáme hrášek, mrkev a jarní cibulku. Sladko-slaná glazura z javorového sirupu a sójové omáčky ochucená zázvorem a česnekem se natírá na grilované filety lososa. Lahodný zdroj bílkovin!

Pokud hledáte tip na lahodné letní lehké jídlo – ať už k obědu nebo večeři – máme ho pro vás. S naším receptem na lososa se sladkou polevou a smaženou rýží nemůžete šlápnout vedle.

Recept na česnekovo-zázvorového lososa se smaženou rýží 

Ingredience pro 2 osoby:

Na rýži:

100 g suché hnědé rýže

300 g květáku

0,5 lžíce kokosového oleje

1 mrkev, nakrájená na kostičky

1 lžička sezamového oleje

1 polévková lžíce rybí nebo sójové omáčky

100 g zmraženého hrášku

3 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky

Na lososa:

2 filety lososa

1 polévková lžíce javorového sirupu

1 polévková lžíce sójové omáčky

0,5 lžíce rýžového octa

1 stroužek česneku, nakrájený

1 lžička strouhaného zázvoru

Příprava:

1. Hnědou rýži uvařte podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.

2. Květák nakrájejte na středně velké růžičky a rozmixujte v kuchyňském robotu na pyré, dokud se nerozpadnou na kousky velikosti rýže. Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete květák nastrouhat hrubou stranou kuchyňského struhadla.

3. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte kokosový olej a přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Vařte na vysokém ohni za občasného míchání, dokud nezačne měknout – asi 5 minut. Přidejte květák a pokračujte ve vaření, dokud nezačne hnědnout. Přidejte uvařenou hnědou rýži, sezamový olej, rybí omáčku a hrášek a míchejte, dokud se hrášek nerozmrazí. Sundejte z plotny a ozdobte jarní cibulkou.

4. Předehřejte gril trouby na nejvyšší stupeň.

5. Lososa položte kůží nahoru na plech lehce vymazaný olejem. Umístěte pod gril na 5 minut, poté otočte kůží dolů.

6. V malém hrnci na středně vysokém ohni zahřejte javorový sirup, sójovou omáčku, ocet, česnek a zázvor, dokud mírně nezhoustne. Touto směsí potřete filety lososa a grilujte v troubě dalších 5–7 minut, dokud nebudou propečené.

7. Lososa podávejte se smaženou rýží a zbylou omáčkou.

Dobrou chuť!

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba