Lepkavý česnekově zázvorový losos se smaženou rýží plněný zeleninou pro zdravé víkendové jídlo. Na smaženou rýži používáme směs hnědé rýže a na kostičky nakrájeného květáku a pro chuť přidáme hrášek, mrkev a jarní cibulku. Sladko-slaná glazura z javorového sirupu a sójové omáčky ochucená zázvorem a česnekem se natírá na grilované filety lososa. Lahodný zdroj bílkovin!
Pokud hledáte tip na lahodné letní lehké jídlo – ať už k obědu nebo večeři – máme ho pro vás. S naším receptem na lososa se sladkou polevou a smaženou rýží nemůžete šlápnout vedle.
Recept na česnekovo-zázvorového lososa se smaženou rýží
Ingredience pro 2 osoby:
Na rýži:
100 g suché hnědé rýže
300 g květáku
0,5 lžíce kokosového oleje
1 mrkev, nakrájená na kostičky
1 lžička sezamového oleje
1 polévková lžíce rybí nebo sójové omáčky
100 g zmraženého hrášku
3 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
Na lososa:
2 filety lososa
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 polévková lžíce sójové omáčky
0,5 lžíce rýžového octa
1 stroužek česneku, nakrájený
1 lžička strouhaného zázvoru
Příprava:
1. Hnědou rýži uvařte podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.
2. Květák nakrájejte na středně velké růžičky a rozmixujte v kuchyňském robotu na pyré, dokud se nerozpadnou na kousky velikosti rýže. Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete květák nastrouhat hrubou stranou kuchyňského struhadla.
3. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte kokosový olej a přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Vařte na vysokém ohni za občasného míchání, dokud nezačne měknout – asi 5 minut. Přidejte květák a pokračujte ve vaření, dokud nezačne hnědnout. Přidejte uvařenou hnědou rýži, sezamový olej, rybí omáčku a hrášek a míchejte, dokud se hrášek nerozmrazí. Sundejte z plotny a ozdobte jarní cibulkou.
4. Předehřejte gril trouby na nejvyšší stupeň.
5. Lososa položte kůží nahoru na plech lehce vymazaný olejem. Umístěte pod gril na 5 minut, poté otočte kůží dolů.
6. V malém hrnci na středně vysokém ohni zahřejte javorový sirup, sójovou omáčku, ocet, česnek a zázvor, dokud mírně nezhoustne. Touto směsí potřete filety lososa a grilujte v troubě dalších 5–7 minut, dokud nebudou propečené.
7. Lososa podávejte se smaženou rýží a zbylou omáčkou.
Dobrou chuť!
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: