Avokádo poprvé používali Aztékové a od té doby je velmi vyhledávané pro své zdravotní účinky. A používá se i v jednom z nejoblíbenějších dipů všech dob — guacamole.
Přiznejme si, guacamole se dá použít na spoustu způsobů. Je to dresink, dip, pomazánka a svačina — báječné je i jako toast s avokádem. Je veganské, bezlepkové a dobré. Ale je třeba ho udělat správně, což se vám podaří s tímto snadným receptem na guacamole.
Klíčové ingredience
Guacamole je zdravé, protože avokádo má vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, jako je kyselina olejová. Mají také protizánětlivé vlastnosti a mají vysoký obsah draslíku, hořčíku a vlákniny. Právě proto jsou považovány za jednu z nejzdravějších superpotravin na světě.
Mezi další ingredience v tomto jednoduchém receptu na guacamole patří česnek a koriandr – dvě bylinky bohaté na živiny, které obsahují antioxidanty a mají protizánětlivé a zdraví prospěšné vlastnosti.
Další klíčovou součástí guacamole je samozřejmě paprička jalapeño, která obsahuje prospěšnou sloučeninu známou jako kapsaicin.
Výživová fakta o guacamole
Guacamole je nabité živinami, a to hlavně kvůli avokádu. Tato superpotravina obsahuje pro srdce zdravé tuky, vlákninu, folát, vitamin K, vitamin C, draslík a další.
Ingredience přidané do tohoto receptu pouze zlepšují nutriční profil guacamole. Česnek obsahuje alliin a allicin, dvě zdraví prospěšné sloučeniny síry, a je bohatý na flavonoidy. Zatímco koriandr podporuje detoxikaci a limetka je nabitá vitaminem C.
Jak vyrobit guacamole
Ingredience
2 velmi zralá avokáda
1 limetka
2 stroužky česneku, nasekané
½ lžičky mořské soli
1 paprička jalapeño, nakrájená na kostičky a zbavená semínek
1 střední rajče, nakrájené na kostičky
¼ šálku nakrájené červené cibule
¼ šálku nasekaného koriandru
Návod na přípravu:
1. Nejprve se ujistěte, že je vaše avokádo je dostatečně zralé. Příliš tuhé avokádo znamená mnohem méně zpracovatelné „maso“ a méně chuti. V ideálním případě je avokádo trochu měkké na dotek a nejsou v něm žádné shnilé kousky. Často to může trvat několik dní po nákupu na trhu.
2. Otevřete avokádo a nožem opatrně vytáhněte pecku. Maso z avokáda vyndejte do velké mísy. Přidejte šťávu z limetky, prolisovaný česnek a mořskou sůl.
3. Lžící nebo vidličkou rozmačkejte, dokud se směs nestane krémovou.
4. Přidejte na kostičky nakrájenou papričku jalapeño, rajče, červenou cibuli a koriandr a promíchejte lžící, dokud se dobře nespojí. U papričky jalapeño se ujistěte, že jste důkladně vydlabali semínka.
5. Ihned podáváme s nakrájenou červenou paprikou, celerem nebo mrkví. Pokud vaše strava dovoluje určité množství sacharidů, zvažte podávání s kukuřičnými tortilla chipsy.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: