To, že je v názvu slovo „mrkev“, neznamená, že mrkvový dort je zdravou variantou dezertu. Tedy alespoň ne vždy. Náš recept na muffiny s mrkví obsahuje prospěšné alternativy typických, nepříliš zdravých přísad.
V mrkvových muffinech se používají bezlepková mouka a přírodní cukr, navíc je přelitý mou zcela přírodní a organickou polevou ze smetanového sýra.
Při konzumaci těchto košíčků můžete mít skutečně pocit, že děláte něco dobrého pro své tělo. A přednosti mrkve (jako je její schopnost chránit váš zrak a mozkové funkce) neruší prozánětlivá mouka a cukr.
Klíčové ingredience
Mnoho receptů na mrkvový dort obsahuje bílý cukr, bílou mouku a řepkový olej. Pravdou je, že se můžete držet zdravých surovin, aniž byste ztratili chuť. Tyto muffiny s mrkvovým dortem to dokazují.
Mandlová mouka se vyrábí z mandlí a pouze mandlí, které se blanšírují, aby se odstranila slupka, a poté se melou. Namísto bílé mouky, která by mohla být škodlivá pro vaše zdraví, zvolte mouku, která podpoří vaši pohodu a dodá vitaminy a minerály, jako je vitamin E, železo, hořčík, draslík a vápník.
Stejně jako mandlová mouka je i kokosová mouka bezlepková, což je důležité, protože lepek může dráždit střeva, což, jak víme, může vést k řadě zdravotních problémů. Kokosová mouka má vysoký obsah vlákniny, takže její složky se rychle pohybují trávicím traktem a berou s sebou toxiny a odpad.
Kokosový olej pomáhá předcházet srdečním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku a působí při ochraně jater a ledvin.
Jak vyrobit muffiny z mrkvového dortu
Ingredience na muffiny
1¼ hrnku mandlové mouky
2 lžíce kokosové mouky
½ lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
1–2 lžičky mletého zázvoru
2 vejce
⅓ šálku kokosového oleje
⅓ šálku javorového sirupu
2 lžičky vanilky
½ šálku strouhané mrkve
Ingredience na krémovou sýrovou polevu
250 g smetanového sýra
¼ šálku kokosového mléka
2 lžíce javorového cukru
½ šálku neslazených, strouhaných kokosových vloček
Návod na přípravu
1. Než si připravíte těsto, předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. Do velké mísy dejte všechny suché ingredience: mandlovou mouku, kokosovou mouku, jedlou sodu, skořici a mletý zázvor.
3. Místo cukru použijte javorový sirup, který je v malém množství skvělou alternativou.
4. Poté, co přidáte javorový sirup k suchým ingrediencím, přidejte zbytek mokrých ingrediencí – vejce, kokosový olej a vanilkový extrakt.
5. Směs nechte 5 minut uležet, aby se vše spojilo, a poté vmíchejte ½ šálku nastrouhané mrkve.
6. Směs přidejte do košíčků nebo olejem vymazané formy na muffiny a pečte je 18–20 minut. Z tohoto množství by mělo vzniknout asi 12 koláčků.
7. Když muffiny vyndáte z trouby, nechte je vychladnout a poté vytvořte polevu ze smetanového sýra.
8. Pomocí vysoce výkonného mixéru smíchejte všechny čtyři ingredience dohromady, dokud se dobře nespojí.
9. Hotovou polevou ozdobte muffiny a vychutnejte si je!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: