Prostreno.cz

Dýňová polévka plná potřebných vitaminů

V podzimním období si spousta lidí rádo vychutnává dýně. Dýně je bohatá na vitaminy a vlákninu, takže je vynikající volbou pro vydatnou polévku. Určitě bude chutnat úplně každému, komu ji připravíte. Jak na to?

Dýňová polévka

Ingredience na 4 porce

1 středně velká dýně (asi 3 kg)

1 nakrájená cibule

2 stroužky česneku

2 oloupané a nakrájené mrkve

2 nakrájené řapíky celeru

1 jablko, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky

4 šálky zeleninového vývaru

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

1/4 lžičky mletého zázvoru

Sůl a pepř podle chuti

2 lžíce olivového oleje

Opražená dýňová semínka, řecký jogurt nebo kapka olivového oleje na dochucení

Postup

1 Dýni nejprve rozkrojte napůl, odstraňte z ní semínka a oloupejte ji. Poté ji nakrájejte na menší kousky.

2 V hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Smažte asi 5 minut nebo dokud zelenina nezačne měknout.

3 Přidejte do hrnce nakrájenou dýni a kousky jablek. Za občasného míchání vařte dalších 5 minut.

4 Zeleninu posypte mletou skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

5 Přilijte zeleninový vývar a dbejte na to, aby zeleninu zakryl celou. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 20-25 minut nebo dokud zelenina nezměkne.

6 Pomocí ponorného nebo stolního mixéru polévku rozmixujte na hladké a krémové pyré. Při mixování horké polévky buďte opatrní. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více zeleninového vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence.

7 Dýňovou polévku naberte do misek. V případě potřeby ji ozdobte posypem opražených dýňových semínek, kopečkem řeckého jogurtu nebo kapkou olivového oleje. Lahodnou a výživnou dýňovou polévku podávejte horkou.

Polévka plná vitaminů

Koření a koření si můžete upravit podle svých chuťových preferencí. Tato polévka je nejen chutná, ale také plná vitaminů a vlákniny, takže je skvělým doplňkem vašeho podzimního a zimního jídelníčku.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-soup


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba