Jejich vůně vrací vzpomínky, jejich chuť je návyková. Belgické vafle přímo z vaflovače je těžké něčím porazit. Jak je udělat, aby chutnaly opravdu křupavě?
Ať už jim říkáte belgické, bruselské nebo krémové vafle, labužníci chápou, o co jde: obdélníkové, tlusté vafle s hlubokými plástvemi. Ty jsou důležité, abyste se daly dobře naplnit – na rozdíl od hubenějších sestřiček ve tvaru srdce.
Jaký je rozdíl mezi klasickými a belgickými vaflemi?
Na první pohled se belgické vafle a jiné vafle liší tvarem. Zatímco babička ráda peče vafle ve tvaru srdce, belgické vafle se pečou na obdélníkové pánvi s hlubokými čtvercovými kapsami. Díky nim je snadné je ozdobit, protože ovoce, čokoládová omáčka a další se krásně usadí právě v kapsách.
Belgické vafle jsou také o něco tlustší než srdíčkové vafle, ale zároveň jsou o něco nadýchanější díky mřížkové struktuře.
Pokud jde o těsto, belgické vafle se tradičně vyrábějí z droždí. Jako kypřící prostředek se ale poslední dobou prosadil i kypřící prášek. Výhodou prášku do pečiva je, že vaflové těsto nepotřebuje dlouhou dobu kynutí a chuťově to není téměř žádný rozdíl. Pokud ale dáváte přednost pečení belgických vaflí s droždím, jednoduše nahraďte prášek do pečiva v receptu čerstvým droždím a nechte těsto před pečením asi hodinu odpočinout.
Základní recept na belgické vafle
Ingredience
280 g pšeničné mouky
16 g prášku do pečiva
2 g soli
70 g jemného třtinového cukru
2 vejce
380 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
Příprava
1. Nejprve rozpusťte máslo. Pozor, nemělo by být horké, jen tekuté. Pokud je máslo příliš horké, vejce se zdrcnou. Máslo pak smícháme se zbylými přísadami a vytvoříme hladké těsto, které necháme pár minut odpočinout.
2. Krátká doba odpočinku v délce přibližně 10–20 minut poskytne vaflovému těstu čas na ztuhnutí a díky tomu získáte šťavnatější vafle.
Vaflovač namažte tukem a zahřejte na střední teplotu. Na každou vafli dejte doprostřed plotýnky 3 až 4 lžíce těsta a za tři až čtyři minuty upečte do zlatova. Aby byly vafle co nejkřupavější, potřebují určité množství tepla, proto nechte vaflovač řádně zahřát.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: