Nejlepší dorty jsou ty, které se snadno vyrábějí, nevyžadují složité kroky ani složité ingredience, jsou zdravé a vydrží dlouho čerstvé, abyste je mohli jíst dlouho – pokud nějaké zbydou.
To vše jednoznačně platí pro tento oblíbený recept: Lahodný ovesný borůvkový koláč s křupavou posypkou neobsahuje žádný cukr a v závislosti na škrobu a ovesných vločkách je dokonce přirozeně bezlepkový! Do dortu můžete dle libosti použít i oblíbené lesní plody – my jsme zvolili verzi s borůvkami, ale se sezonními ostružinami je dort také jedna báseň. Rozhodně to vyzkoušejte!
Recept na borůvkový dort bez cukru
Ingredience pro základ a posyp
100 g mandlové mouky
130 g ovesných vloček
1 lžička prášku do pečiva
120 g javorového sirupu
60 ml kokosového oleje + trochu na pekáč
½ lžičky vanilkového extraktu
1 špetka soli
Ingredience na borůvkovou náplň
350 g borůvek/borůvek
1 bio citron (1 polévková lžíce kůry a šťávy)
javorový sirup podle chuti
½ lžičky vanilkového extraktu
3 lžíce kukuřičného škrobu
Příprava
1. Nejdříve důkladně spojte všechny ingredience ve velké míse.
2. Pekáč (cca 22 x 22 cm) vyložte pečicím papírem a boky lehce vymažte trochou kokosového oleje. Poté nalijte dvě třetiny těsta do formy a rovnoměrně natlačte na dno. Zbytek těsta si schovejte.
3. Borůvky omyjte a dejte do hrnce s citronovou kůrou a šťávou a vanilkovým extraktem. V případě potřeby oslaďte javorovým sirupem.
4. Předehřejte troubu na 200 stupňů horní a spodní ohřev.
5. Borůvky vařte na středním plameni a lehce je rozmačkejte, aby uvolnily více šťávy. Po třech až čtyřech minutách vaření vmíchejte kukuřičný škrob. Vše vařte ještě minutu a poté stáhněte z plotny.
6. Borůvkovou náplň nalijte na ovesný základ a rovnoměrně rozetřete. Poté posypejte zbývajícím těstem koláč jako „drobenkou“.
7. Koláč pečte na 200 stupňů v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud drobenka nezezlátne.
8. Dort nechte úplně vychladnout, nakrájejte na malé tyčinky a užívejte si.
9. Kousky dortu vydrží v lednici až pět dní a jsou tou nejlepší sladkou svačinkou ve stresujících dnech.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: