Prostreno.cz

Borůvkový dort z ovesných vloček bez cukru

Nejlepší dorty jsou ty, které se snadno vyrábějí, nevyžadují složité kroky ani složité ingredience, jsou zdravé a vydrží dlouho čerstvé, abyste je mohli jíst dlouho – pokud nějaké zbydou. 

To vše jednoznačně platí pro tento oblíbený recept: Lahodný ovesný borůvkový koláč s křupavou posypkou neobsahuje žádný cukr a v závislosti na škrobu a ovesných vločkách je dokonce přirozeně bezlepkový! Do dortu můžete dle libosti použít i oblíbené lesní plody – my jsme zvolili verzi s borůvkami, ale se sezonními ostružinami je dort také jedna báseň. Rozhodně to vyzkoušejte!

Recept na borůvkový dort bez cukru

Ingredience pro základ a posyp

100 g mandlové mouky

130 g ovesných vloček

1 lžička prášku do pečiva

120 g javorového sirupu

60 ml kokosového oleje + trochu na pekáč

½ lžičky vanilkového extraktu

1 špetka soli

Ingredience na borůvkovou náplň

350 g borůvek/borůvek

1 bio citron (1 polévková lžíce kůry a šťávy)

javorový sirup podle chuti

½ lžičky vanilkového extraktu

3 lžíce kukuřičného škrobu

Příprava

1. Nejdříve důkladně spojte všechny ingredience ve velké míse.

2. Pekáč (cca 22 x 22 cm) vyložte pečicím papírem a boky lehce vymažte trochou kokosového oleje. Poté nalijte dvě třetiny těsta do formy a rovnoměrně natlačte na dno. Zbytek těsta si schovejte.

3. Borůvky omyjte a dejte do hrnce s citronovou kůrou a šťávou a vanilkovým extraktem. V případě potřeby oslaďte javorovým sirupem.

4. Předehřejte troubu na 200 stupňů horní a spodní ohřev.

5. Borůvky vařte na středním plameni a lehce je rozmačkejte, aby uvolnily více šťávy. Po třech až čtyřech minutách vaření vmíchejte kukuřičný škrob. Vše vařte ještě minutu a poté stáhněte z plotny.

6. Borůvkovou náplň nalijte na ovesný základ a rovnoměrně rozetřete. Poté posypejte zbývajícím těstem koláč jako „drobenkou“.

7. Koláč pečte na 200 stupňů v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud drobenka nezezlátne.

8. Dort nechte úplně vychladnout, nakrájejte na malé tyčinky a užívejte si.

9. Kousky dortu vydrží v lednici až pět dní a jsou tou nejlepší sladkou svačinkou ve stresujících dnech.

Zdroj: názory autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba