Když se listí zbarví a vzduch se ochladí, nic nenavodí atmosféru podzimu tak jako vůně čerstvě upečeného jablečného chleba. Tato lahodná pochoutka v sobě spojuje hřejivou chuť jablek a skořice ve vláčném a jemném bochníku. Jak na to?
Jablečný chléb je jedním z mnoha typů pečiva, které lze vyrobit s použitím ovoce. Je velmi podobný běžnému banánovému chlebu, ale místo banánů se používají jablka. Těsto často obsahuje kousky čerstvého jablka a může také zahrnovat skořici nebo jiné koření pro přidání chuti. Po upečení může mít jablečný chléb vrchní část posypanou cukrovou polevou nebo drobenkami. Je skvělý jako snídaně nebo občerstvení, a lze jej snadno přizpůsobit podle osobních preferencí.
Jablkový chlebíček
Ingredience na 4 porce
2 hrnky hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 šálku nesoleného másla, změklého
1 šálek krystalového cukru
2 velká vejce
1 lžička čistého vanilkového extraktu
2 šálky oloupaných, jadřinců zbavených a nadrobno nakrájených jablek (asi 2 střední jablka)
1/2 šálku řeckého jogurtu
1/4 šálku podmáslí (nebo mléka)
1/2 šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (nepovinné)
1 lžíce hladké mouky (na obalení nakrájených jablek)
Postup
1 Vymažte pekáč. Formu můžete také vyložit pečicím papírem pro snadnější vyjmutí. Ve středně velké míse smíchejte na kostičky nakrájená jablka s 1 lžící mouky. Promíchejte je, aby se jablka rovnoměrně obalila. Tím zabráníte tomu, aby při pečení klesla na dno chleba.
2 V samostatné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a mletý muškátový oříšek. Tuto suchou směs dejte stranou. Ve velké míse smíchejte změklé máslo a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a dbejte na to, aby se každé z nich plně zapracovalo. Nakonec vmíchejte čistý vanilkový extrakt.
3 Opatrně vmíchejte na kostičky nakrájená jablka. Postupně přidávejte suchou směs do mokré směsi, střídavě s řeckým jogurtem a podmáslím. Začněte a skončete suchou směsí a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali, protože by chléb mohl být tvrdý.
4 Pokud používáte nasekané vlašské nebo pekanové ořechy, vmíchejte je v této fázi do těsta. Do připravené formy na chléb nalijte polovinu těsta na jablečný chléb. Těsto posypte polovinou směsi skořicového cukru. Navrch přidejte zbývající těsto a rovnoměrně ho uhlaďte. Nakonec posypte zbývající směsí skořicového cukru.
5 Pečte v předehřáté troubě přibližně 50–60 minut. Jablečný chléb nechte asi 15 minut vychladnout v pekáči a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
Zdroj: www.sallysbakingaddiction.com/apple-cinnamon-bread/
Sledujte nás na sociálních sítích: