Kombinace batátů a špenátu je neobvyklá, chuťovým pohárkům ale zcela zaručeně bude chutnat. Pokud to vše ještě zabalíte do trotilly, získáte opravdu zajímavý pokrm.
Batáty, známé také jako sladké brambory, jsou hlízovitá rostlina pocházející z Ameriky. Jsou významným zdrojem sacharidů, vitaminů a antioxidantů. Mají sladkou chuť a měkkou texturu, kterou lze využít v celé řadě pokrmů, od hlavních jídel až po dezerty. Mohou se péct, smažit, vařit nebo grilovat (1).
Batátová tortilla
Ingredience
- 2 středně velké batáty
- 1 cibule
- 4 velké vajíčka
- 1 hrst čerstvého špenátu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
1. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
2. Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte batáty a cibuli. Osolte a opepřete.
3. Smažte asi 15 minut, nebo dokud nejsou batáty měkké a cibule je zlatohnědá. Během smažení batátovou směs občas promíchejte.
4. Mezitím si v misce rozklepejte vajíčka. Přidejte trochu soli a pepře a dobře promíchejte.
5. Přidejte špenát do pánve a smažte další 2 minuty.
6. Poté nalijte vajíčka do pánve a promíchejte s batáty, cibulí a špenátem. Snižte teplotu na střední a nechte vše společně smažit asi 10 minut.
7. Až budou vajíčka pevná a batáty měkké, je batátová tortilla hotová.
8. Nechejte trochu zchladnout a poté podávejte.
Tato trotilla je skvělá jak k snídani, tak k obědu či večeři. Je zdravá, bohatá na proteiny a skvěle chutná. Můžete k ní přidat i další suroviny podle své chuti, například kozí sýr, papriku nebo rajčata.
Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Povijnice_batátová, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: