Máte rádi ananas? Máme pro vás skvělý recept, jak ho přidat do oblíbeného dezertu. Nechte se inspirovat!
Ananas je jedním z tropického ovoce, které najdete na trhu po celý rok. A to je dobře, protože jeho využití je prakticky nekonečné. A pokud milujete krtkův dort, vyzkoušejte ho v trochu jiné podobě s ananasem.
Krtkův dort s ananasem
Ingredience na těsto
50 g kokosových lupínků
75 g mandlí
200 g měkkého másla
200 g mouky
2 lžičky prášku do pečiva
180 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
Sůl
3 vejce
100 ml kokosového mléka
Ingredience na ananasovou polevu
1 ananas
30 g čerstvého zázvoru
3 kousky citronové trávy
60 g cukru
50 ml limetkové šťávy
200 ml pomerančové šťávy
3 lžičky škrobu
Ingredience na limetkovou smetanu
1 ½ lžíce cukru
2 balíčky ztužovače šlehačky
2 lžíce limetkové kůry nastrouhané najemno
500 ml smetany
Ananasové lupínky na ozdobu
1 baby ananas
4 lžíce práškového cukru
Postup
1 Mandle a kokosové lupínky rozemelte co nejjemněji. Na pečicím papíru pečte při 180 stupňů asi 8 minut a nechte vychladnout.
2 Formu vymažte máslem. Smíchejte mouku a prášek do pečiva.
3 Zbytek másla, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušlehejte do krémové konzistence (nejméně 5 minut). Postupně přidejte vejce a vždy 30 vteřin mixujte.
4 Přimíchejte na nejmenší stupeň mouku, kokosové mléko a směs mandlí a kokosu. Hotové těsto dát do formy a péct asi 30 minut.
5 Na ananasovou polevu očistěte ananas a nakrájejte na kousky. Oloupejte zázvor a jemně nastrouhejte. Citronovou trávu rozřízněte a nařežte po vláknech.
6 Cukr a limetkovou šťávu uvařte na pánvi, dokud cukr nezkaramelizuje, pak hned přidejte kousky ananasu.
7 Pak vmíchejte i zázvor, citronovou trávu a 100 ml pomerančové šťávy a povařte na střední oheň asi 10 minut. Nechte vychladnout.
8 Na limetkovou smetanu smíchejte cukr, ztužovač smetany a limetkovou kůru. Smetanu ušlehejte, přidejte směs cukru a dejte do chladu.
9 Těsto vyndejte z formy, ostrým nožem udělejte asi 1 cm okraj a střed dortu vyndejte do hloubky asi 1,5 cm a odložte stranou.
10 Z ananasové polevy vyndejte citronovou trávu a rozetřete na dno těsta. Přidejte limetkovou smetanu a vytvořte kupoli.
11 Rozdrobte mezi prsty vydlabané těsto a posypte s ním smetanovou kupoli. Dejte alespoň na 30 minut do chladu.
12 Potom pocukrujte moučkovým cukrem.
13 Na ananasové čipsy očistěte baby ananas a nakrájejte na extra tenké plátky. Ty položte na pečicí papír poprášený moučkovým cukrem a znovu poprašte.
14 Sušte na 80 stupňů asi 60–70 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout. Nechte vychladnout a opatrně sundávejte.
15 Podávejte pocukrované a ozdobené ananasovými čipsy.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: