Jaro se nezadržitelně blíží a určitě svému tělu prospějete, pokud po zimě začnete pokrmy zase trochu odlehčovat. A můžete to vyzkoušet třeba s naším receptem na chřestové rizoto.
Chřestové rizoto s perličkou je lahodný recept pro všechny milovníky italské kuchyně. Toto tradiční jídlo je bohaté na bílkoviny, díky prsům z perliček a vynikajícím ingrediencím, jako jsou italský tvrdý sýr a zelený chřest. Je to skvělý recept pro jarní období, kdy je chřest čerstvý a plný chuti. Ať už hledáte něco nového pro vaši týdenní večeři, nebo přípravujete jídlo pro návštěvu, toto jídlo je skvělou volbou.
Recept začíná s přípravou pesta, které se skládá z bazalky, kerblíku, petrželky, Grana Padano, citronu, soli a olivového oleje. Rizoto se pak připravuje z chřestu, ozdobeného sladkou paprikou, fenyklem a pár stroužky česneku. Perlička je okořeněna solí a pepřem, pečená posledních dvacet minut a posypaná pancettou a rajčaty.
Toto jídlo nejen že chutná skvěle, ale také přispívá k duševní rovnováze a tělesnému zdraví. Chřest je velmi nízký na kalorie a obsahuje velké množství vitamínů A a C, stejně jako vitamin K, který je důležitý pro krevní srážlivost. Je také dobrým zdrojem vlákniny a podporuje zdraví srdce a oči. Perlička je zase bohatá na bílkoviny a nízká na tuk.
Vyzkoušejte tedy tento recept na chřestové rizoto s perličkou a potěšte své chuťové pohárky i tělo!
Chřestové rizoto s perličkou
Ingredience na pesto
½ svazku bazalky
½ svazku kerblíku
½ svazku petrželky
25 g italského tvrdého sýra (Grana Padano nebo parmazán)
½ citronu
sůl
150 ml olivového oleje
Ingredience na rizoto:
300 g zeleného chřestu
Sůl, pepř
900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
60 g pancetty
2 prsa z perličky
Sladkou papriku
½ lžičky fenyklu
2 ½ lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
250 g cherry rajčátek
50 g šalotky
150 g rýže na rizoto
50 ml bílého vína
1 lžíce másla
25 g italského tvrdého sýra
Muškátový oříšek
Postup
1 Na pesto nakrájejte 10 g bylinek nahrubo. Sýr nastrouhejte najemno. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte šťávu. Smíchejte bylinky, sýr, citronovou šťávu, sůl a olivový olej a rozmixujte. Dejte přikryté vychladit.
2 Na rizoto si připravte chřest – oloupejte, nakrájejte na kousky a konce vyhoďte. Uvařte v osolené vodě asi 5–6 minut, sceďte, zchlaďte studenou vodou a nechte odkapat.
3 Nakrájejte pancettu, perličku osolte a opepřete a okořeňte paprikou a fenyklem. Rozpalte v pánvi půl lžíce oleje a osmahněte na něm pancettu dokřupava. Vyjměte a nechte odkapat na papírové utěrce. Ve vypečeném tuku osmahněte perličku z obou stran a osolte. Přesuňte do trouby, přidejte česnek a bobkový list a opečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte cherry rajčátka.
4 Najemno nakrájenou šalotku osmahněte a přidejte rýži. Zalijte vínem a nechte odpařit. Postupně přilívejte horký vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 18–20 minut, v posledních 2 minutách přidejte chřest. Sejměte a nechte asi minutu odpočívat. Vmíchejte máslo, polovinu pesta a sýr. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5 Perličku nakrájejte na plátky a servírujte na talíři s rizotem posypaným pancettou, rajčaty a ozdobené pestem.
Zdroj: www.garlic-head.com/asparagus-barley-risotto/
Sledujte nás na sociálních sítích: