Prostreno.cz

Netradiční fígle s klasickými řízky

Máte rádi řízek, ale jeho klasická verze se vám jaksi okoukala? Nebraňte se změnám a trochu si s obvyklým receptem pohrajte. To byste nevěřili, co s takovým řízkem udělá trocha alkoholu a citronová šťáva!

Povolejte mléko

Máte pocit, že klasické přípravě řízků něco chybí? Pro mnohem delikátnější a voňavější chuť nechte maso na řízky nejdříve odležet v mléce. V jeho proteinové bázi se kromě jiných potřebných živin uchovává i laktóza. Ta dokáže změkčit masová vlákna, která poté lépe nasají ostatní přísady, a přinesou tak maximální gastronomický zážitek.

Příchuť citronové kůry

S přípravou řízků se opravdu můžete vyhrát. Velmi zajímavým trikem je také přidání nastrouhané citronové kůry do strouhanky. Tím se obal dostane opravdu výbornou příchuť. Pamatujte ale, že méně je někdy více. Zvolte raději menší množství kůry a nenechte se unést.

Kolem světa na jazyku

Dejme na chvilku klasický český pokrm stranou. Co takhle zkusit řízky ve španělském stylu? Plátek vepřového masa před smažením obalujte v mixu mletých mandlí a strouhanky. Tímto způsobem připravené řízky mají jemné ořechové aroma.

Nezapomenutelná chuť s pomocí brandy

Už dost bylo klasiky? Co vám brání jít trochu proti proudu? Maso na řízky zhruba dvě hodiny před smažením potřete malým množstvím brandy. Přidáním této netradiční přísady pak budou voňavější a jemnější, čehož si strávníci všimnou už po prvním soustu.

Pivo pro extra křupavost

Nejčastější „řízková verze“ je určitě ta s trojobalem. Dá se ale ještě nějak ozvláštnit? Že váháte. Vmíchejte do rozšlehaného vejce polévkovou lžíci světlého piva. Tím docílíte křupavějšího povrchu i výraznější vůně. No, a když už jste ten ležák otevřeli, můžete s ním chutnou večeři i zapít, co vy na to? Další alternativou je při obalování masa část strouhanky nahradit rozdrcenými cornflakes. Zní to asi divně, ale proč se držet při zemi!?

Připálení? To už vám nehrozí

Nebudeme tvrdit, že tohle se nikomu z nás nestalo. Vždyť i mistr tesař se někdy utne! Chcete sdělit tajné preventivní opatření našich babiček? Do rozehřátého oleje přidejte pár koleček syrové brambory nakrájené na silnější kousky. Tak se vám večeře už nikdy nepřipálí.

Řízek naruby. I to je možné

Co do vaření vnést svěží a nový vítr? Naklepejte, osolte plátky vepřového či kuřecího masa a začněte obalovat. Ovšem pozor – trochu jinak, než jste zvyklí. Nejprve ve strouhance a teprve potom ve vajíčku. Takto přichystané řízky jsou chuťově jemné a zkrátka vynikající!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba