Nudí vás obvyklý způsob pečení mazanec? Z těsta na briošky budete královnou Velikonoc. Obsahuje více vajec a másla a hodí se třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.
Historie mazance sahá až do doby před vznikem křesťanství. Mohli bychom ho vidět na stolech starých Slovanů, kde byl symbolem nového života a zároveň byl posvátným pokrmem. Existuje několik teorií, proč se toto pečivo začalo nazývat mazanec. Pravděpodobně nejznámější teorie spočívá v tom, že se do těsta přidával nekynoucí mazanec a tím se těsto "naposvětilo". Jméno zkrátka vychází z přidávaného "mazanu", což je starý název pro kus tuku či morek.
Vyzkoušejte variantu z takzvaného brioškového těsta, které je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější, možná po vás bude rodina vyžadovat mazanec každou neděli.
Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem
Suroviny:
(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)
500 g hladké mouky
20 g kvasnic
85 g cukru krupice
35 ml mléka
5 vajec
220 g másla
2 a ½ lžičky soli
100 g mandlových plátků
100 g kandované pomerančové kůry
Postup:
Těsto si připravte den předem. Pečte ho druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin.
1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť.
2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky. které necháme vykynout při pokojové teplotě. Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost.
3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.
Zdroj: www.valachy.cz/blog/tipy-na-velikonocni-dobroty-resortu-valachy/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: