Pečení není vaše silná stránky, ale přece jenom byste chtěli letošní Velikonoce něčím sladkým vyšperkovat? Zkuste upéct „kuřátkové sušenky." Jejich příprava jde ruku v ruce s nedávným pečením lineckého cukroví. Tak co, pustíte se do nich?
Linecké cukroví patří k těm nejoblínějším. Důvodem je i poměrně snadná příprava. Ta vás čeká i v tomto receptu, s tím rozdílem, že těsto obarvíte nažluto a místo džemu použijete jako náplň krémový sýr se svěží citronovou příchutí. Pokud budete chtít, aby náplň byla extra jemná a citronová, zkuste zapátrat, zda v obchodě seženete „lemon curd." Pro přípravu bezlepkové varianty použijte univerzální bezlepkovou mouku, případně rýžovou nebo pohankovou.
Linecká velikonoční kuřátka
Ingredience na těsto
115 gramů másla
1/4 šálku hnědého cukru
1/4 šálku bílého cukru
1 vejce
1 1/2 hrnku hladké mouky
1 polévková lžíce citronové kůry
žluté potravinářské barvivo
Na ozdobení
smetanový sýr (Philadelphia, Almette apod.)
citronová kůra
lemon curd (volitelné)
černá a oranžová poleva (čokoládová poleva v sáčku)
různobarevné sypání
Postup
1. Máslo a cukr vyšlehejte pomocí balónové metly do nadýchané hmoty, přidejte citronovou kůru a postupně zapracujte vejce, jedno po druhém za stálého míchání. Do vzniklé tekuté směsi postupně přisypávejte mouku, a míchejte, dokud nevytvoříte sušenkové těsto. Na závěr do těsta přidejte několik kapek žlutého potravinářského barviva a míchejte, dokud se nespojí s těstem.
2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte odpočívat v lednici alespoň na 30 minut. Sušenkový plech vyložte pečicím papírem a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto vyjměte z lednice, rozválejte v placku a vykrajujte kolečka. Postupujte stejně, jako když pečete linecké. Vykrojené tvary rozložte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10–12 minut, nebo dokud okraje nezačnou hnědnout. Po upečení nechte vychladnout. Dříve se sušenkami nemanipulujte, mohly by se vám za tepla lámat.
3. Jakmile sušenky zcela vychladnou, je čas na zdobení! Smetanový sýr vyšlehejte pomocí ručního šlehače v nadýchanou pěnu a ochuťte dle libosti (přidejte několik lžiček práškového cukru, citronovou kůru, případně ochuťte několika lžičkami „lemon curd“ – zakoupíte například v Marks&Spencer). Můžete však ponechat zcela bez ochucení, pokud preferujete méně sladké sušenky.
Pomocí cukrářského sáčku pak vytvořte vrstvu na polovině sušenek, a poté přiklopte druhou polovinou sušenek. Plněné sušenky přitlačte k sobě, aby se poleva dostala až k okrajům.
4. Pomocí rozpuštěné čokoládové polevy v sáčku pak na kulaté plněné sušenky namalujte očička (mohou mrkat, spinkat nebo se mhouřit). Zobáček a nožičky namalujte (pokud možno) oranžovou polevou, kterou si vytvoříte z bílé čokoládové polevy přimícháním pár kapek oranžového potravinářského barviva.
Hotovo!
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: