Milujete koblížky, ale na domácí přípravu jste si ještě netroufli? Chyba! Půjde to jako po másle! Vyzkoušejte tento recept.
Marmeláda, čokoláda, šlehačka, cukr – to vše mohou nabídnout dokonale nadýchané a chutné koblížky, které koupíte v obchodě. Ale, co si budeme povídat, není nad domácí koblížek. Bojíte se přípravy? Není čeho. Pojďte do toho!
Domácí koblihy
Suroviny
50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky, vanilkový cukr
1 lžíci citronové šťávy
3 lžíce rumu, 1/4 l mléka 1 lžičku cukru
30 g droždí, 500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli, hladkou mouku na vál
džem
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání
Postup
1 Všechny ingredience si připravte předem, aby získaly pokojovou teplotu.
2 Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po troškách citronovou šťávu a rum.
3 Z odměřeného množství vlažného mléka mléka odlijeme asi 100 ml a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 10 minut vzejít.
4 Do směsi másla a žloutků vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme vláčnější těsto, pečlivě ho propracujeme, poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
5 Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a vyválíme na asi centimetr vysoký plát.
6 Těsto rozdělte na dvě stejné poloviny a na jedné z nich si sklenicí naznačte kroužky. Do jejich středů dejte lžičku džemu. Druhou polovinu těsta přiklopte na první s džemem, kolem kupiček přitiskněte, aby se oba pláty slepily a sklenicí vykrojte koblihy.
7 Takto vykrájené koblížky nechte kynout deset minut z jedné, a pak stejně dlouhou dobu z druhé strany.
8 Rozpalte vyšší vrstvu tuku a koblihy v něm smažte při střední teplotě z obou stran. Tuku musí být tolik, aby koblihy plavaly.
9 Hotové koblížky nechte okapat na sítu nebo na ubrousku a po vychladnutí je bohatě posypejte moučkovým či vanilkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: