Máte mleté maso spojené pouze s karbanátky, hamburgery nebo boloňskou omáčkou? Z mletého masa můžete vykouzlit v kuchyni mnohem více. Pojďte s námi kouzlit.
Proč mleté maso tak milujeme? Protože se z něho dá uvařit rychle, jednoduše a levně! Rozmanitost receptů z mletého masa je obrovská. S tímto masem lze vykouzlit opravdu skoro všechno – rychlé karbanátky, nákypy, omáčky nebo hamburgery. Ať už s těstovinami, bramborami nebo rýží, mleté maso se hodí ke všemu. Má jen jeden malý háček – je velmi náchylné na bakterie a skladovat by se proto mělo v nejhygieničtějších podmínkách, a hlavně ne moc dlouho. U baleného mletého masa vždy dodržujte datum spotřeby, u čerstvého je doba použitelnosti 12 hodin.
A tady netradiční recepty, jak využít mleté maso v kuchyni.
Předkrm Gyozas z Japonska
Taštičky s mletým masem a houbami osmažené na pánvi dokřupava.
Suroviny pro 4 osoby
200 g vepřového mletého masa
10 g sušených hub shiitake
10 g sušených hub
50 g karotky
1/2 červené cibule
1 stroužek česneku
7 lžic oleje
1 lžíce rybí omáčky
sůl a pepř
Na omáčku:
30 ml černého rýžového octa
50 ml sójové omáčky
24 plátků gyozy (seženete v asijských obchodech)
Postup
1 Mleté maso vyndejte asi na 30 minut z lednice. Oba druhy hub zalijte vlažnou vodou a nechte asi 30 minut změknout.
2 Rýžový ocet a sójovou omáčku smíchejte a dejte na stranu.
3 Mrkev očistěte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Změklé houby nechte okapat, dobře vymačkejte přebytečnou vodu a odkrojte nožky, zbytek nasekejte najemno. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
4 Tři lžíce oleje rozpalte v tlustostěnné pánvi a osmažte houby, cibuli a česnek. Nechte vychladnout. Smíchejte mleté maso s houbovou směsí a mrkví a okořeňte rybí omáčkou, solí a pepřem.
5 Nechte roztát plátky gyozy a dávejte na ně náplň z mletého masa. Okraj těsta potřete lehce studenou vodou a lehkým stlačením spojte.
6 Rozpalte 2 až 3 lžíce oleje a taštičky v něm asi 2 minuty za vysoké teploty osmažte. Pak přikryjte a asi 4 až 5 minut na mírném ohni duste.
7 Hotové taštičky opatrně vyndejte a udržujte až do podávání teplé. Servírujte spolu s omáčkou.
Indický salát
Kombinace mletého masa a ryby dodá pokrmu výtečné indické aroma.
Suroviny 3 osoby
2 snítky hladké petrželky
2 snítky máty
2 snítky koriandru
250 g mletého masa
2 lžičky kari
1 lžíce restované cibulky
120 g bílého jogurtu
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje
150 g římského salátu
150 g cherry rajčátek
2 konzervy tuňáka
½ lžičky chilli
Postup
1 Bylinky opláchněte, oklepejte, lístky otrhejte a nasekejte najemno. Smíchejte s mletým masem, kari, restovanou cibulkou, 2 lžícemi jogurtu, solí a pepřem a spojte v hladké těsto. S namočenýma rukama vytvarujte asi 10 kuliček.
2 Dvě lžíce oleje rozehřejte v pánvi a kuličky v něm 8–10 minut do zlatohněda osmažte. Vyndejte a nechte na kuchyňské utěrce odkapat.
3 Salát omyjte, oklepejte a natrhejte na kousky. Rajčátka omyjte, rozpulte nebo nakrájejte na větší kousky.
4 Na talíř položte kousky salátu, rajčátka, kuličky z mletého masa a kousky tuňáka. Pokapejte zbývajícím olejem a jogurtem a okořeňte solí a chilli.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: