Prostreno.cz

Rafinované recepty z mletého masa

Máte mleté maso spojené pouze s karbanátky, hamburgery nebo boloňskou omáčkou? Z mletého masa můžete vykouzlit v kuchyni mnohem více. Pojďte s námi kouzlit.

Proč mleté maso tak milujeme? Protože se z něho dá uvařit rychle, jednoduše a levně! Rozmanitost receptů z mletého masa je obrovská. S tímto masem lze vykouzlit opravdu skoro všechno – rychlé karbanátky, nákypy, omáčky nebo hamburgery. Ať už s těstovinami, bramborami nebo rýží, mleté maso se hodí ke všemu. Má jen jeden malý háček – je velmi náchylné na bakterie a skladovat by se proto mělo v nejhygieničtějších podmínkách, a hlavně ne moc dlouho. U baleného mletého masa vždy dodržujte datum spotřeby, u čerstvého je doba použitelnosti 12 hodin. 

A tady netradiční recepty, jak využít mleté maso v kuchyni.

Předkrm Gyozas z Japonska

Taštičky s mletým masem a houbami osmažené na pánvi dokřupava.

Suroviny pro 4 osoby 

200 g vepřového mletého masa

10 g sušených hub shiitake

10 g sušených hub

50 g karotky

1/2 červené cibule

1 stroužek česneku

7 lžic oleje

1 lžíce rybí omáčky

sůl a pepř

Na omáčku:

30 ml černého rýžového octa

50 ml sójové omáčky

24 plátků gyozy (seženete v asijských obchodech)

Postup

1 Mleté maso vyndejte asi na 30 minut z lednice. Oba druhy hub zalijte vlažnou vodou a nechte asi 30 minut změknout.

2 Rýžový ocet a sójovou omáčku smíchejte a dejte na stranu.

3 Mrkev očistěte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Změklé houby nechte okapat, dobře vymačkejte přebytečnou vodu a odkrojte nožky, zbytek nasekejte najemno. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

4 Tři lžíce oleje rozpalte v tlustostěnné pánvi a osmažte houby, cibuli a česnek. Nechte vychladnout. Smíchejte mleté maso s houbovou směsí a mrkví a okořeňte rybí omáčkou, solí a pepřem.

5 Nechte roztát plátky gyozy a dávejte na ně náplň z mletého masa. Okraj těsta potřete lehce studenou vodou a lehkým stlačením spojte.

6 Rozpalte 2 až 3 lžíce oleje a taštičky v něm asi 2 minuty za vysoké teploty osmažte. Pak přikryjte a asi 4 až 5 minut na mírném ohni duste.

7 Hotové taštičky opatrně vyndejte a udržujte až do podávání teplé. Servírujte spolu s omáčkou.

Indický salát

Kombinace mletého masa a ryby dodá pokrmu výtečné indické aroma.

Suroviny 3 osoby 

2 snítky hladké petrželky

2 snítky máty

2 snítky koriandru

250 g mletého masa

2 lžičky kari

1 lžíce restované cibulky

120 g bílého jogurtu

sůl a pepř

3 lžíce olivového oleje

150 g římského salátu

150 g cherry rajčátek

2 konzervy tuňáka

½ lžičky chilli

Postup

1 Bylinky opláchněte, oklepejte, lístky otrhejte a nasekejte najemno. Smíchejte s mletým masem, kari, restovanou cibulkou, 2 lžícemi jogurtu, solí a pepřem a spojte v hladké těsto. S namočenýma rukama vytvarujte asi 10 kuliček.

2 Dvě lžíce oleje rozehřejte v pánvi a kuličky v něm 8–10 minut do zlatohněda osmažte. Vyndejte a nechte na kuchyňské utěrce odkapat.

3 Salát omyjte, oklepejte a natrhejte na kousky. Rajčátka omyjte, rozpulte nebo nakrájejte na větší kousky.

4 Na talíř položte kousky salátu, rajčátka, kuličky z mletého masa a kousky tuňáka. Pokapejte zbývajícím olejem a jogurtem a okořeňte solí a chilli.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba