Rychlý a snadný salát na přípravu plný zajímavých chutí. Je ideální jako příloha nebo jako náplň do sendvičů. Pojďme si ho připravit.
Stačí vám pár základních ingrediencí, které nakombinujete velice snadno, rychle a podle své chuti, v podstatě během 10 minut. Salát si připravte klidně i den předem a uložte jej do lednice, kam si pro něj můžete dojít, jakmile k vám dorazí návštěva anebo dostanete chuť na svačinku.
Můžeme vám však zaručit, že se ve vaší lednici nezabydlí moc dlouho, protože zmizí téměř ihned poté, co jej připravíte!
Ingredience
Cizrna – použijte konzervovanou nebo čerstvě uvařenou
Mrkev – případně nahraďte červenou paprikou
Rozinky – dodají nádech sladkosti, a zároveň kompenzují pikantnost kari
Jarní cibulky
Kešu ořechy – ideálně předem odmočené ve vodě
Vegan majonéza – zakoupíte ve zdravé výživě, případně můžete použit směs hummusu a tahini, jak je uvedeno v receptu
Koriandr – dodává šmrnc, avšak můžete vynechat, pokud nejste fanouškem této bylinky
Citron – pro svěží chuť
Veganský kari salát s cizrnou
Ingredience (4–6 porcí)
3 hrnky vařené nebo 2 plechovky (cca 450 g) cizrny, scezené a propláchnuté
2–3 mrkve, nakrájené na kostičky
3 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
2–3 lžíce rozinek, nebo nakrájených datlí
1/2 hrnku kešu oříšků
1/2 hrnku veganské majonézy (případně hummusu nebo tahini, viz poznámky)
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce kari, + více podle chuti
3/4 lžičky česnekového prášku
sůl a drcený pepř dle chuti
Postup
1 Do středně velké mísy přidejte cizrnu a nahrubo rozmačkejte asi 1/2 – 2/3 obsahu mísy hřbetem pevné vidličky nebo šťouchadlem na brambory.
2 Dresink: Smíchejte veganskou majonézu (pokud nemáte majonézu, použijte zředěný hummus nebo tahini, případně nakombinujte spolu navzájem, pokud máte chuť trochu experimentovat) s kari a česnekovým práškem.
3 K polorozmačkané cizrně přidejte mrkev nastrouhanou na hrubší nudličky, případně nakrájenou na malé kostičky, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, rozinky, kešu a vše důkladně promíchejte.
4 Vzniklou směs zalijte dresinkem a zakápněte citronovou šťávou. Vše opět důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
Další tipy
Cizrnu můžete rozmačkat nebo klidně nechat i vcelku. Mačkaná cizrna je skvělá, pokud chcete salát použít jako plnivo do sendvičů, lépe se tak spojí.
Skladovat můžete v lednici po dobu až 5–6 dnů v zakryté nádobě.
Vychutnat si salát můžete samotný nebo na lůžku z listové zeleniny, připravit z něj vydatný sendvič nebo srolujte do tortilly s listovou zeleninou.
Zdroje: www.simple-veganista.com/curried-chickpea-salad/
Sledujte nás na sociálních sítích: