Prostreno.cz

Jablečný ocet si v klidu vyrobíte doma

Jablečný ocet je známý svými blahodárnými účinky na zdraví a krásu. Využívá se nejen v kuchyni, ale i v domácí kosmetice a pro zdravotní účely. Pomáhá s trávením, podporuje imunitní systém a díky svým antibakteriálním vlastnostem je vhodný i jako přírodní čisticí prostředek. Nejlepší na tom je, že si jablečný ocet můžete snadno vyrobit doma. Stačí vám pár ingrediencí a trpělivost.

Co budete potřebovat

  • 6–8 jablek (ideálně bio nebo domácí)
  • 1 litr vody
  • 2–3 lžíce cukru (můžete použít třtinový nebo med)
  • Velkou sklenici nebo zavařovací sklenici
  • Gázu nebo látku na zakrytí nádoby
  • Gumičku nebo provázek na zajištění látky

Postup výroby domácího jablečného octa

1. Příprava jablek:
Jablka pečlivě omyjte a nakrájejte je na menší kousky, včetně slupek a jadřinců. Jejich odstranění není nutné, protože přispívají k procesu kvašení. Kousky jablek umístěte do velké sklenice nebo nádoby.

2. Příprava roztoku:
Do vody přidejte cukr nebo med a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Tento krok je důležitý, protože cukr nebo med poskytují potřebné živiny pro bakterie, které jsou zodpovědné za kvašení.

3. Zakrytí nádoby:
Zalijte jablka připraveným roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Zakryjte nádobu látkou nebo gázou a zajistěte gumičkou. Nezavírejte nádobu víkem, protože potřebuje dýchat. Proces kvašení vyžaduje přístup vzduchu.

4. Kvašení:
Nádobu s jablky nechte stát při pokojové teplotě na tmavém místě po dobu 3 až 4 týdnů. Každých pár dní promíchejte obsah nádoby, abyste podpořili kvašení a zabránili plesnivění jablek, které by se mohly dostat na povrch.

5. Filtrace:
Po uplynutí doby kvašení ocet přeceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili pevné kousky jablek. Tekutinu vraťte do sklenice a nechte ji kvasit dalších 2 až 4 týdny. Čím déle ocet necháte kvasit, tím bude silnější.

6. Skladování:
Když ocet dosáhne požadované chuti a síly, přelijte ho do lahví a skladujte na chladném tmavém místě. Ocet má dlouhou trvanlivost a jeho chuť se časem může ještě zlepšovat.

Výhody domácího jablečného octa

Domácí jablečný ocet je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Podporuje trávení, zlepšuje metabolismus a díky svým antibakteriálním vlastnostem se hodí k ošetření drobných ran nebo jako přísada do domácí kosmetiky. Navíc má pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi a pomáhá při detoxikaci organismu.

Tipy na využití

  • Do kuchyně: Jablečný ocet je skvělý jako zálivka do salátů, přísada do omáček nebo marinád.
  • Zdravotní použití: Každé ráno můžete ocet přidat do sklenice vody a vypít pro lepší trávení a podporu metabolismu.
  • Kosmetika: Můžete ho využít jako pleťové tonikum nebo k oplachování vlasů pro zvýšení lesku.

Výroba domácího jablečného octa je jednoduchá, vyžaduje jen trpělivost a správný postup. Navíc máte jistotu, že váš ocet je bez chemických přísad a je vyrobený z kvalitních surovin.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba