Prostreno.cz

One pot pasta vás dostanou svou jednoduchostí a chutí

V hektickém světě, ve kterém žijeme, hledáme způsoby, jak si usnadnit každodenní úkoly a minimalizovat čas strávený v kuchyni, aniž bychom museli obětovat kvalitu a chuť našich pokrmů. Jedním z takových kulinářských zázraků je bezesporu one pot pasta – pokrm, který svou jednoduchostí a chutí získal srdce kuchařů po celém světě. V tomto článku se podíváme na původ této lahodné a praktické metody vaření, zjistíme, proč je tak oblíbená, a samozřejmě si povíme, jak si one pot pasta připravit doma.

Původ One pot pasta

Koncept vaření veškerých ingrediencí v jednom hrnci není nový; v podstatě pochází z tradice jednoduchého, venkovského vaření, které mělo usnadnit život rodinám s omezenými prostředky a časem. Samotný termín "one pot pasta" se však poprvé do širšího povědomí dostal díky americké šéfkuchařce a autorce kuchařských knih Marthě Stewart. V roce 2013 publikovala recept, který okamžitě způsobil senzaci – těstoviny, které lze uvařit v jednom hrnci společně se všemi přísadami, aniž by bylo nutné vodu slévat.

Tento recept na těstoviny převzal prvky tradičního italského vaření, kde se často klade důraz na využití čerstvých a místních surovin, ale přidal k němu moderní twist v podobě minimalizace počtu použitých nádobí. Popularita one pot pasta pak prudce vzrostla díky sociálním médiím, kde se lidé dělili o své variace tohoto receptu. Dnes je tento způsob vaření oblíbený po celém světě, a to nejen pro svou jednoduchost, ale také pro možnost neomezené kreativity.

Proč je One pot pasta tak oblíbená?

One pot pasta si získala popularitu především díky třem hlavním faktorům: úspora času, minimální množství nádobí, a bohatá chuť, která vzniká díky vaření všech ingrediencí pohromadě. Tradiční vaření těstovin často vyžaduje několik hrnců a pánví – jeden na omáčku, další na těstoviny, a ještě jiné na další přísady. Při vaření one pot pasta ale vše vložíte do jednoho hrnce, a díky tomu se chutě ideálně propojí.

Kromě toho je tento způsob vaření ideální pro ty, kdo se nebojí experimentovat. Základní recepty lze snadno upravit podle preferencí nebo dostupných ingrediencí. Může se jednat o jednoduché kombinace, jako jsou rajčata, bazalka a mozzarella, nebo o sofistikovanější varianty s mořskými plody či masem. 

Jak připravit One pot pasta

Příprava one pot pasta je nesmírně jednoduchá a zabere vám jen několik desítek minut. Základní recept může vypadat následovně:

Ingredience:
- 300 g těstovin (vrtulky, špagety, penne)
- 400 g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 2-3 stroužky česneku nakrájené na drobno
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobení
- Parmazán na posypání (volitelně)

Postup:
1. Vezměte velký hrnec a vložte do něj těstoviny, rajčata, cibule, česnek a olivový olej. Osolte a opepřete podle chuti.
2. Zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. 
3. Jakmile začne voda vřít, snižte teplotu a nechte vařit, dokud těstoviny nejsou al dente (obvykle 10-12 minut), občas promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily.
4. Pokud ke konci vaření uvidíte, že voda se neodpařila dle vaší preference, můžete přebytečnou tekutinu slít, ale obvykle by měla směs sama absorbovat většinu tekutiny a vytvořit jemnou omáčku.
5. Na závěr přidejte čerstvou bazalku a případně posypejte parmazánem. Podávejte okamžitě, a užijte si lahodnou kombinaci chutí.

Variace a tipy

Možností, jak variabilní one pot pasta obohatit, je mnoho. Přidejte do směsi kuřecí kousky pro více bílkovin, nebo použijte různé druhy zeleniny podle sezóny. Pro milovníky mořských plodů je ideální varianta s krevetami a čerstvou petrželkou.

Vyskúšejte také experimentovat s kořením – například přídavkem chilli vloček pro pikantnost, nebo rozmarýnem pro aroma. Nezapomeňte na kvalitní olivový olej, který chuťově pozvedne celý pokrm.

One pot pasta je důkazem, že v jednoduchosti je krása – a to jak v kuchyni, tak na talíři. Tento pokrm nabízí nespočet variací, ze kterých lze vybírat, a zároveň zajišťuje, že s minimálním úsilím a nádobím vykouzlíte jídlo, které potěší všechny smysly. Pokud jste ještě tuto metodu nevyzkoušeli, určitě ji zahrňte do svého kuchařského repertoáru – je to ideální cesta, jak si vychutnat chutné domácí jídlo i v těch nejvytíženějších dnech.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/one-pot-pasta-recipes-261459, názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba