Moussaka je tradiční středomořské jídlo, které je neodmyslitelně spjato s řeckou kuchyní. Její historie sahá hluboko do minulosti, a i když variace tohoto pokrmu můžete najít i v jiných balkánských a blízkovýchodních zemích, řecká podoba moussaky je zřejmě nejznámější a nejpopulárnější. Při zmínce o tomto pokrmu se většině z nás vybaví vrstvy lilků, lahodného masového ragú a krémové bešamelové omáčky. Jak ale vznikla moussaka a jak si ji můžete snadno připravit doma?
Původ moussaky
Slovo "moussaka" pochází z arabského jazyka, kde znamená „chutná úprava“. Ačkoliv se toto jídlo stalo symbolem řecké kuchyně, věří se, že jeho původ bychom mohli hledat až na Blízkém východě a Balkáně. Prostřednictvím Osmanské říše se různé variace moussaky rozšířily do Řecka, kde byla přizpůsobena místním chutím a surovinám.
Moderní podoba řecké moussaky, jak ji známe dnes, je však poměrně mladá. V roce 1920 ji zpopularizoval slavný řecký šéfkuchař Nikolaos Tselementes, který inspirován francouzskou kuchyní přidal do pokrmu vrstvy bešamelové omáčky. Tento tah se ukázal jako geniální a moussaka se stala jedním z nejikoničtějších řeckých pokrmů.
Ingredience
Pro přípravu klasické řecké moussaky budete potřebovat:
- Lilky: 2-3 větší
- Brambory: 2-3 kusy
- Mleté maso: 500 g (tradičně se používá jehněčí, ale můžete použít i hovězí)
- Cibule: 1 velká, nadrobno nakrájená
- Česnek: 2 stroužky, drcené
- Rajčata: 400 g konzervovaných (nebo 4-5 čerstvých, oloupaných a nasekaných)
- Olivový olej
- Skořice: špetka
- Muškátový oříšek: špetka
- Lžička cukru
- Sůl a pepř
- Petržel: hrst nasekané
- Bešamelová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 70 g strouhaného sýra (například parmazán nebo kefalotyri), 1 vejce
Postup
Příprava lilků a brambor
1. Lilky nakrájejte na plátky silné přibližně 1 cm. Osolte a nechte odpočívat 30 minut, aby se z nich vytáhla přebytečná voda a hořkost. Poté lilky opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Uvařte ve slané vodě do poloměkka, přibližně 10 minut. Poté slijte vodu a brambory nechte vychladnout.
Masové ragú
1. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte cibuli do měkka. Přidejte česnek a krátce orestujte.
2. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a smažte, dokud maso nezhnědne.
3. Do pánve přidejte rajčata, skořici, muškátový oříšek a cukr. Dobře promíchejte a nechte dusit asi 20 minut, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne. Nakonec přimíchejte petržel a odstavte z ohně.
Bešamelová omáčka
1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání ji osmažte do zlatohněda.
2. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, aby nevznikly hrudky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
3. Sundejte z ohně a přimíchejte sýr. Po mírném vychladnutí zašlehejte vejce.
Skládání moussaky
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Do vymazaného pekáče položte vrstvu brambor, na ni vrstvu lilků a poté masové ragú. Postup opakujte do vyčerpaní ingrediencí.
3. Nakonec vše přelijte bešamelovou omáčkou a pečte přibližně 45 minut, dokud povrch není zlatohnědý.
Podávejte teplé, ideálně s čerstvým zeleninovým salátem a kouskem chleba. Moussaka je jedním z těch pokrmů, které často chutnají ještě lépe druhý den, když se všechny chutě dokonale propojí. Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: