Velikonoce jsou nejen oslavou jara, ale také dobou, kdy se na našich stolech objevují tradiční pochoutky. Jednou z nich je mazanec, který je symbolem svátečních dnů. V dnešní době, kdy stále více lidí řeší problémy s intolerancí na lepek, je příprava bezlepkových variant pokrmů velmi aktuální. Přinášíme vám recept na bezlepkový velikonoční mazanec, který neubere nic z jeho tradiční chuti a vůně, ale zároveň potěší i ty, kteří lepek nesmí či nechtějí konzumovat.
Ingredience
Pro přípravu bezlepkového mazance potřebujete především bezlepkovou mouku, která v klasickém receptu zaujme místo pšeničné. Na trhu je dnes k dispozici široké spektrum bezlepkových mouk, často se jedná o směsi obsahující rýžovou, kukuřičnou, pohankovou nebo mandlovou mouku. Pro tento recept použijeme směs bezlepkové mouky, kterou najdete v každém větším obchodě.
Další potřebné ingredience:
- 500 g bezlepkové mouky (směs)
- 100 g cukru
- 100 g změklého másla
- 250 ml mléka (můžete použít i rostlinné mléko, pokud chcete mazanec bez laktózy)
- 3 vejce
- 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
- Kůra z jednoho citronu (ideálně v bio kvalitě)
- 100 g rozinek (předem namočených v rumu či vodě)
- 50 g nasekaných mandlí
Pro potření:
- 1 vejce
Postup přípravy
Příprava kvásku
Pokud používáte čerstvé droždí, začněte přípravou kvásku. Do mísy nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Jemně promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Tento proces trvá přibližně 10-15 minut, během kterých by se na povrchu měla vytvořit pěna. Pokud používáte sušené droždí, tento krok můžete přeskočit a přímo jej smíchat s moukou.
Příprava těsta
Do velké mísy prosejte bezlepkovou mouku. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Přimíchejte vzešlý kvásek (nebo sušené droždí), 2 rozšlehaná vejce a změklé máslo. Postupně přidávejte mléko a vypracujte hladké těsto. Bezlepkové těsto může být méně elastické než klasické těsto s lepkem, ale mělo by být dobře promíchané a držet pohromadě.
Přidání rozinek a mandlí
Do hotového těsta jemně vmíchejte namočené rozinky a nasekané mandle. Rozinky předem sceďte a osušte kuchyňskou utěrkou.
Kynutí těsta
Těsto zakryjte čistou utěrkou či potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Kynutí může trvat 1,5 až 2 hodiny v závislosti na teplotě prostředí.
Tvarování mazance
Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a vytvarujte z něj kulatý bochník. Přemístěte ho na plech vyložený pečicím papírem.
Konečné kynutí a pečení
Nechte mazanec znovu kynout asi 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Povrch mazance poté potřete rozšlehaným vejcem, což zajistí krásnou zlatavou kůrku.
Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není mazanec zlatavý a při poklepu na spodní stranu zní dutě. Pokud by se mazanec při pečení příliš rychle zbarvoval, můžete ho přikrýt alobalem.
Dokončení
Hotový mazanec nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete ozdobit moučkovým cukrem.
Bezlepkový velikonoční mazanec je vynikající alternativou pro všechny, kteří si nemohou dopřát klasickou pšeničnou verzi. Jeho chuť je jemná a struktura díky kombinaci různých mouk velmi příjemná. Díky tomuto receptu nebudete ochuzeni o tradiční velikonoční pochoutku a můžete si vychutnat sladkou atmosféru svátků bez obav z lepku. Nechte se okouzlit vůní čerstvě upečeného mazance a užijte si svátky s rodinou a blízkými.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: