Vyzkoušejte voňavý a nadýchaný mrkvový dezert s domácí polevou z citronů.
Budete potřebovat
Na těsto:
500 g mrkve
300 g hladké mouky (z toho 100 g můžete použít žitnou nebo špaldovou mouku)
200 g cukru
4 vejce
125 g rozpuštěné Hery
1/2 lžičky sody
1/2 kypřicího prášku do pečiva
skořici podle chuti
špetku soli
citronovou kůru z jednoho citronu
Na polevu:
šťávu z 1 a 1/2 citronu
moučkový cukr – dle potřeby
Postup:
1. Čtyři vejce ušlehejte s cukrem. Šlehejte do hladka, mezi prsty byste neměli cítit žádné zrníčko cukru.
2. Připravte si prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli a důkladně promíchejte. Postupně přidávávejte rozpuštěné máslo a suché přísady do ušlehané hmoty.
3. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a skořici. Vše důkladně promíchejte.
4. Vzniklé těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech.
5. Citronovou polevu si připravíte smícháním čerstvé citronové šťávy s moučkovým cukrem (na hustější kašičku). Polevu nalijte na vychladlý moučník.
6. Hotový moučník nakrájejte a libovolně dozdobte. Například můžete dezert pocukrovat a ozdobit snítkou máty.
Sledujte nás na sociálních sítích: