Ratatouille je tradiční francouzské zeleninové jídlo, servíruje se samostatně s pečivem nebo se používá jako náplň do palačinek. Případně můžete volit i jinou přílohu dle chuti.
Budete potřebovat:
2 ks cukety - nejlépe dva druhy
1 ks lilku
2 ks větší mrkve
4 ks rajčat
3 ks paprik
1 ks cibule
4 stroužky česneku
425 ml loupaných rajčat v konzervě
oblíbené bylinky – (bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn)
sůl
olivový olej
pepř
Postup:
1. Rozkrájejte všechny papriky a očistěte je.
2. Papriky vyskládejte na plech vyložený alobalem. Pečte je lehce dohněda, aby se daly oloupat.
3. Na oleji si osmahněte cibulku dozlatova a přidejte nakrájenou mrkev, oloupané a nakrájené papriky, česnek a bylinky.
4. Zeleninu duste doměkka, poté přidejte loupaná rajčata a krátce povařte. Vše nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte solí a pepřem.
5. Zeleninový základ si vlijte do připravené remosky. Nakrájejte si cukety, lilek a rajčata na kolečka. Nakrájenou zeleninu skládejte střídavě do remosky (dle obrázku). Vše nakonec osolte, opepřete a posypte bylinkami.
6. Když vyskládáte všechnu zeleninu, vystřihněte si kruh podle remosky z pečicího papíru a položte jej přes zeleninu. Přibližně po 40 minutách pečení sundejte pečicí papír a dopečte dozlatova. Dopečené ratatouille poznáte tak, že je zelenina krásně měkká.
7. K ratatouille můžete vyzkoušet i pečené brambory z trouby s bylinkami.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: