Vánočka, cukroví a kapr jsou stálicemi na vánoční tabuli, ale proč nerozehrát neotřelý chuťový koncert? Jemně vyzrálý sýr speciálně k rozpékání bude tou pravou vypečenou dobrotou pro vánoční hostinu, silvestrovskou party s přáteli i romantickou večeři ve dvou.
Stačí rozpálit troubu a během chvilky můžete servírovat podle některého z našich receptů.
Rozpékací sýr s medem, ořechy, fíky a pečenými hruškami
Pro 2 osoby
Co budete potřebovat:
- 180 g jemného krémového sýra k rozpékání, např. Rougette
- 4 fíky
- 4 hrušky
- 2 hrsti vlašských ořechů
- hrst rozinek
- med
- mletou skořice
- máslo na vymazání
Jak na to:
Hrušky rozpůlíme, vydlabeme jadřince a poklademe je rozkrojenou stranou nahoru do zapékací mísy vymazané máslem. Do vydlabaných středů nasypeme rozinky, pokapeme medem, posypeme ořechy a skořicí a na každou hrušku přidáme kousek másla. Hrušky zapékáme 20–30 min do změknutí cca při 170°C. Sýr rozpečeme dozlatova dle návodu na obalu. Mezitím na pánvi bez oleje opražíme vlašské ořechy. Fíky omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Dozlatova rozpečený sýr jemně polijeme medem a posypeme opraženými ořechy. Podáváme s rozčtvrcenými fíky, hruškami a pečivem.
Rozpékací sýr a la bibimbap
Pro 2 osoby
Co budete potřebovat:
- 180 g jemného krémového nebo jemně kořeněného sýra k rozpékání, např. Rougette
- čerstvou zelenina dle chuti – brokolice, mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika atd.
- olivy v nálevu
Jak na to:
Sýr rozpečeme dozlatova dle návodu na obalu. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky nebo plátky tak, aby se dala namáčet do sýru. Na velký talíř umístíme dozlatova opečený sýr a obložíme zeleninou. Podáváme s čerstvým pečivem a olivami.
Sledujte nás na sociálních sítích: