Stojí pár korun a prodává se ve všech samoobsluhách. Teď po ní bude velká sháňka. Bez ní bramborový salát není tím pravým a dokonalým bramborovým salátem. Majonéza mu prostě dodá šmrnc. Co takhle letos udělat změnu a připravit si ji čerstvou, domácí a o dost chutnější?
Ne, opravdu vás nečeká zdlouhavé ruční šlehání a velmi pomalé přidávání oleje se strachem v očích - aby se ta potvora nesrazila. Tenhle postup je sice jednoduchý, ale ve výsledku úžasný!
Potřebujete:
-
1 velké vejce
- 3/4 šálku oleje
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžičku hořčice (nemusí být)
- 1/2 lžičky cukru
- sůl a pepř
Postup: Dejte všechny přísady do šlehače s výjimkou oleje a cukru. Šlehejte 10 vteřin (nízkou rychlostí). Přidejte dvě lžíce oleje a cukr. Šlehejte dalších 10 vteřin a špachtlí zamíchejte obsah a setřete ze stěn nádoby. Šlehejte a postupně přidávejte zbytek oleje. Majonéza bude okamžitě hustá a připravená pohladit vám chuťové buňky. A čím ji ještě „vytunit“?
Originální chuť
Přidejte 3 lžíce sladké papriky nebo 3 lžíce kečupu a jednu lžíci whisky (pak už se jedná o tak zvanou americkou omáčku). Majonéza si taktéž skvěle rozumí s bylinkami a kořením. Lze do ní přidat 3 lžíce sekané petrželové natě, koriandr, sušený česnek nebo estragon.
Tip: Pokud se vám stane, že váš výtvor bude řidší, přidejte 2 plátky želatiny rozpuštěné v trošce vlažné vody. Skladujte pochopitelně v ledničce. Jak dlouho? Kupovaná majonéza je po otevření použitelná dva až tři měsíce (díky konzervantům), ta domácí vydrží v chladu 3 až 4 dny.
Tak trochu „chudá příbuzná“
Kdo není příznivcem syrových vajec, může zkusit falešnou verzi. Potřebujete 1 dl mléka, mletý černý pepř, 1 lžičku octa, 2 dcl oleje a sůl.
Postup: Do vysoké nádobky nalijte mléko a přidávejte olej (na 1 díl mléka připadají 2 díly oleje). Šlehejte ručním tyčovým šlehačem, a to do zhoustnutí. Olej přilévejte, dokud není majonéza tuhá. Pokud se stane, že je stále řidší a řidší, oleje je až příliš a je bohužel nutné začít znovu od začátku. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: