Vánoční svátky jsou plné „migrace“ a návštěv. Sestřenice, teta, strýček, kamarádky… Připravte jim něco méně tradičního, vždyť cukroví se přejí všude jinde! Takový mouřenín se skvělým krémem ale nepohladí břišní stěny každý den!
V internetové encyklopedii se píše, že pudink pochází z francouzského slova boudin, což znamená jelito. Původně byl prý označován jako masný výrobek polotuhé konzistence naditý ve střívku. Ať už je tradice pudinku jakákoli, k jeho dnešní podobě, a tudíž i rozšíření, dost pomohl vynález instantního pudinkového prášku, který hospodyňkám ušetřil spoustu práce i starostí. Teď ale na kupované prášky zapomeňte, prosím…
Laskomina ze severu
Dezert zvaný pudink mouřenín se skládá ze sněhu ušlehaného z bílků, sladké šťávy, želatiny a tekuté příchutě (čokoláda, citron, silná káva), nebo středně hustého pyré z ovoce či oříšků. Na čem závisí jeho struktura a vzhled? Rozhoduje poměr ingrediencí a řádně vyšlehané bílky. Příprava zabere pár minut, nicméně je nutné počítat s chladnutím dezertu v ledničce.
Takže co potřebujete?
-
3 bílky
- 1 a ½ šálku cukru
- ¼ šálku vody
- 3 plné lžičky mleté želatiny
- ½ šálku husté šlehané smetany
- 1 malý šálek silné kávy
- 1 lžíci hořké čokolády
- vanilkovou tresť a rum
Postup: Svařte vodu s cukrem a vanilkovou trestí (stačí několik kapek), poté ušlehejte bílky v tuhý sníh. Přidávejte vodu s cukrem pomalu do sněhu a lehce šlehejte, dokud nevychladne. Rozpusťte želatinu v kávě a teplé čokoládě. Směs dejte do předem vypláchnutých forem a nechte vychladit. (V případě, že vám puding nepůjde vyklopit, ponořte formy do horké vody.) Před podáváním vyklopte a polijte anglickým krémem. A ten se dělá jak?
Oblíbený likér jako skvělý doplněk
Na anglický krém potřebujete:
- 2 šálky mléka
- 4 žloutky
- ½ šálku cukru
- 1 kousek citronové kůry
- likér (mandlový, pomerančový – co máte po ruce)
- koření podle chuti (hřebíček, vanilka, skořice a další)
Zahřejte mléko, cukr a citronovou kůru v hrnci s dvojitým dnem nad vodou, ne uvnitř (kvůli přiměřené teplotě). Krém se nesmí vařit! Žloutky dobře našlehejte, naberte asi půl šálku teplého mléka a pomalu jej nalijte na žloutky a stále míchejte. Za neustálého míchání zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte z plotny, vyjměte citronovou kůru a podle chuti dolaďte přidáním nějakého likéru nebo koření. Během chladnutí pudink občas promíchejte, aby se neudělal škraloup. Hotovou dobrotu můžete uchovávat v ledničce i několik dní. Jestli ovšem zbude. Na mouřenínu totiž nemá chybu!
Sledujte nás na sociálních sítích: