Prohýřený večírek, únava, špatná nálada? Zkontrolujte domácí zásoby a vrhněte se na přípravu silných a osvědčených polévek, které jsou pověstné zaháněním chmurů!
Jak internetová encyklopedie popisuje vývar? „Vývar (též bujón) je kuchyňská surovina připravená vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího, používaná například při vaření polévek a omáček. Těmito názvy se také označují polévky, ve kterých vývar tvoří hlavní surovinu. Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes mnohdy považují za vrchol kuchařského umění. Vývar byl též považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Vývar byl a dodnes je užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tak zvaná vyprošťovací polévka).“ Svatá pravda. Je to prostě lék – na všechno. Nevěříte? Tady jsou tři důkazy.
1. Bakchův bujon
Proč? Zotavuje tělo po flámu a dodává sílu unaveným milencům o půlnoci.
Potřebujete:
-
2 šálky masového vývaru
- 1 lžíci strouhané cibule
- 1 utřený malý stroužek česneku
- 1 lžíci másla
- 2 vejce
- 2 lžíce sherry
- sůl a celý černý pepř
Postup: Rozpusťte máslo a smažte na něm cibuli a česnek na středně silném ohni dvě minuty dozlatova. Přidejte vývar, dochuťte a nechte přejít varem, přilijte sherry a odstavte z ohně. Rozklepněte do každého šálku vejce. Okamžitě na ně nalijte vývar a podávejte.
Tip: Má se podávat hodně horký, takže je vhodné dát dva šálky do trouby, zatímco bujon připravujete.
2. Nový život
Proč? Na zlepšení nálady.
Potřebujete:
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek žampionů nakrájených na plátky (asi 5 velkých kusů)
- ¼ litru dezertního vína (ideálně sicilské víno Marsala)
- 1 lžičku čerstvé
- jemně nasekané šalvěje
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 žloutek
- 2 lžíce smetany
- sůl a pepř
Postup: Šalvěj nechte přejít varem ve vývaru. Žampiony orestujte na oleji na pánvi dvě minuty. Přidejte víno, přiklopte pánev a na mírném ohni duste pět minut. Nalijte do horkého vývaru. Odstavte z ohně a nechte minutu chladnout. Zatím rozšlehejte žloutek ve smetaně. Všechno smíchejte, dochuťte a okamžitě podávejte.
Tip: Vývar je také vhodný doplněk k sytým chodům.
3. Zlatý vývar
Proč? Pro povzbuzení a jemnou předehru.
Potřebujete:
-
4 šálky horkého masového vývaru
- 2 pokrájené středně velké cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl a celý černý pepř
- 1 hřebíček
- trochu rostlinného oleje
- 4 lžíce portského
- několik kapek worcesterové omáčky
- 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
Postup: Osmažte na oleji dozlatova cibuli a česnek s hřebíčkem, solí a pepřem. Přidejte vývar, portské a worcesterovou omáčku. Nechte 10 minut povařit. Vyjměte česnek a hřebíček, rozmixujte. Než ponesete na stůl, dejte do každého šálku strouhaný sýr.
Tip: Polévka se hodí pro odvážnější důvěrnosti, lze ji tedy využít jako stimulující prostředek v rámci společné večeře.
Zdroj: Afrodita, Isabel Allende
Sledujte nás na sociálních sítích: